![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 26.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Nie wiem czy ktoś mi może pomóc z takim problemem: Projektuję system rejestracji zgłoszeń reklamacyjnych, mam dwie tabele: zgłoszenie i wysyłka. Formularz dodawania wysyłki zawiera pola tekstowe: id_wysylki, data_wysylki, id_zgloszenia. Jakiego zapytania mam użyć aby id_wysylki zostało zapisane zarówno w tabeli wysylka, jak i odpowiednim rekordzie tabeli zgloszenie (w rekordzie w którym id_zgloszenia jest takie, jak wpisane do pola tekstowego w formularzu dodawania wysylki) ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W PostgreSQL :
pobierasz kolejne id, a potem to już poprostu
Ten post edytował sf 26.08.2006, 17:46:51 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2002 Skąd: mmz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego co mi wiadomo to jednym zapytaniem niezaktualizujesz dwuch tabeli, wiec sql odpada a w postrgret mozesz sprubowac oddzielic zapytania srednikiem; ale niewarto tego robic poniewaz sqlinjection wykorzystuje takie mozliwosci przy zle napisanym skrypcie
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 219 Pomógł: 5 Dołączył: 18.07.2006 Skąd: Piekary Śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W MySQLu (i we wszystkim co ma w nazwie SQL) bardzo latwo to zrobic transakcjami:
-------------------- CMS dla Twojej firmy
Wojciech Małota |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:46 |