![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2003 Skąd: Kłodzko / Wrocław / Droszków ... Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Męczę się z tym dłuższą chwilę, przekopałem manual i nie widzę rozwiązania.
Jak zczytać kotwicę (anchor) z aktualnego url'a np: http://www.strona.pl?action=new#dodaj Chodzi o tę część adresu url 'dodaj'. Czy ktoś może zna rozwiązanie tego problemu? Ten post edytował Krokodyl 25.08.2006, 23:25:05 -------------------- Choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, albowiem mam gdzieś na twardzielu manuala....
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da sie
uruchom sobie plik.php z phpinfo() w srodku i dodaj do adresu #anchor: http://localhost/plik.php#anchor i zobaczysz ze w zadnej zmiennej tego nie ma. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2003 Skąd: Kłodzko / Wrocław / Droszków ... Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak, parse_url() znam, ale ja pytam o aktualny adres, a nie wpisany z ręki.
Ale z tego co widzę to się nie da, bo żadna funkcja w php nie czyta kotwic, przynajmniej z tego co zauwazyłem w manualu. ![]() -------------------- Choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, albowiem mam gdzieś na twardzielu manuala....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mając adres ze znakiem hasz # możesz podzieliś tekst za pomocą funkcji operujących na stringach i pobrać to co jest po # a to przecież żaden problem (np. explode)
Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To przyklad z komentarzy do parse_url. Testowalem u siebie, niestety nie dziala. Dr_bonzo zwracam punkt ![]() -------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
CZYTAJCIE
![]() ![]() ![]() Cytat ale ja pytam o aktualny adres, a nie wpisany z ręki.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jaki problem pobrać cały url do zmiennej?
Łukasz
Powyższy przykład wyświetli:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat a jaki problem pobrać cały url do zmiennej? OMFG [dla niekumatych]: * utworzcie na swoim lokalhoscie w / plik anchor.php * w przegladarce otworzcie http://localhost/anchor.php#nieumiemczytac * napiszcie tresc skryptu ktory odczyta wartosc kotwicy i wypisze ja * dajcie refresh: powinno sie pokazac: nieumiemczytac * zmiencie nazwe pliku na daertnaci.php * w przegladarce otworzcie http://localhost/anchor.php#tylkobezhardcoding * powinno sie pokazac: tylkobezhardcoding Jesli wam sie uda -- przedstawcie rozwiazanie Kolejne posty mowiace o podzieleniu stringa wg. '#' (nie mowiace jak pobrac URL z paska adresow) bede traktowal jako nabijanie postow --> kara --> warn + 1 [/dla niekumatych] -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję doktorze, że przynajmniej ty czytasz uważnie.
Niestety stwierdziłem, że jeszcze nie czas na okulary. Po prostu jest dziura w php (a może nie, ale ja nie znalazłem w manualu odpowiedzi - natomiast wszyscy mi polecaja parse_url() = wirtualny przykład w przypadku [fragment]) ale czytanie kotwicy z aktualnego adresu byłoby zalecane w kolejnej wersji! Może da się przez JavaScript jakoś przekazać, ale przecież nie o to chodzi. ![]() Ten post edytował Krokodyl 29.08.2006, 21:20:22 -------------------- Choćbym szedł ciemną doliną, zła się nie ulęknę, albowiem mam gdzieś na twardzielu manuala....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Zauważyłeś może, datę tego wpisu? Zamykam
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:12 |