![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2002 Skąd: mmz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam pytanko mam u siebie w systemie logowania uwierzytelnienie na podstawie sesji, klucza, cookie, user agent , ip i hosta tylko dzisiaj czytajac ksiazke dowiedzialem sie o czym takim jak zarzadzaniem ruchem w sieci i rozkladanie obciazenia serwera poprzez proxy na rozne serwery w zwiazku z czym IP moze sie zmieniac z kazdym rzadaniem, w zwiazku a czym jezeli sprawdzam usera po IP to w tym momencie jezeli serw zmieni IP zmniejszajac obciazenie to automat uniewaznia mi sesje.
A wiec mam pytanie do was bo niemoge nic znalesc w necie czy te zmiany rozdzielania ruchu przez proxy to tylko po stronie serwera , czy klienta? bo dlamnie po stronie klienta to jakas tam nowosc a wiec czy popularne jest takie narzedzie zmiany obciazenia ruchu. Dwa jak sie przed tym zabezpieczyc ? pomyslalem ze dobre by bylo jakby user mogl wylaczyc weryfikacje ip i hosta zmniejsza poziom bezpieczenstwa ale dziala aplikacja niewywalajac co wchwilka P.S. sorki za pisownie ale niepisze z polski i niemam pl znakow ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to sie user zaloguje jeszcze raz i tyle. A ty przynajmniej masz pewnosc ze Request pochodzi od tej samej osoby a nie od kogos kto jakims trafem ma cookie tej sesji. Lepiej pozwolic sie uzytkownikowi zalogowac jeszcze raz i nadpisac nowe IP.
-------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2002 Skąd: mmz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tez o tym myslalem ale jak co klikniecie na link ma sie zmieniac IP to user nic by niezrobil , powiedzmy ze sie przeloguje odswiezy raz strone i IP ulegnie zmianie, jedym slowem horror dla uzytkownika, ale chyba dobrym rozwiazaniem bedzie mozliwosc wylaczenia tego bo sesja + klucz przesylany w linku to juz spore zabezpieczenie wiem ze nie 100% ale jakies tam jest a wylaczyc bedzie mogl tylko na wlasne zyczenie i niemoze miec pretensji ze zmiejsza poziom zabezpieczen i jezeli ktos przejmie sesjee klucz to juz trudno. tylko przy zmianie waznych danych (przy wylaczonej tej opcji) poprosic jeszcze raz o login i haslo i chyba bylo by po sprawie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie szukalem nigdy informacji o tym jak dzialaja takie serwery proxy. Ale nie wydaje mi sie zeby za kazdym zadaniem zmienialy IP. Sprobuj znalezc cos na ten temat i bedziesz mial odpowiedz.
Use the google Luke ![]() -------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
thornag Masz rację ;P Nie zmieniaja sie bo ip z proxy to ip servera proxy
![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czyli Helion w PHP5 dla zaawansowanych robia w bambuko, bo tak to mozna byo zrozumiec w celu optymalizacji lacz mozliwa jest automatyczna zmiana adresu IP przez serwer proxy. OKi niewazne widze ze to sie rzadko zdarza wiec w celu bezpieczenstwa zostanie weryfikacja IP
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 1 Dołączył: 25.02.2006 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może trochę offtopicowo, ale trzyma się jeszcze tematu
![]() Cytat ...zarzadzaniem ruchem w sieci i rozkladanie obciazenia serwera poprzez proxy na rozne serwery w zwiazku z czym IP moze sie zmieniac z kazdym rzadaniem, w zwiazku a czym jezeli sprawdzam usera po IP to w tym momencie jezeli serw zmieni IP zmniejszajac obciazenie to automat uniewaznia mi sesje. Jeśli chodzi o ową kwestię, to ta technika nazywa się "Load balancing" i polega na rozdzielaniu zasobów przy nadmiernym ich użyciu, zakładając, że dana maszyna (lub maszyny) może je rozdzielić. W tym przypadku jeśli omawiamy serwery proxy, które posiadają przykładowo dwa łącza dostępowe do internetu (z różnymi adresami ip), to gdy jedno łącze jest wykorzystywane przykładowo w 80%-100%, to zostaje włączone w obieg drugie łącze, które znacznie zwiększa dostępność tego serwera, stąd ta kwestia zmiany adresów ip ![]() ![]() Raczej ulega zmiczy te zmiany rozdzielania ruchu przez proxy to tylko po stronie serwera , czy klienta? Hmm, raczej jeśli taki serwer proxy będzie miał przemienny adres ip, to raczej ulega po stronie serwera proxy i serwera, klient nawet tego niezauważy ![]() Poza tym, to większość serwerów proxy przekazuje zmienną, bodajże superglobalny $_SERVER, 'x_forwarded_for', która zawiera adres ip komputera, który wysłał zapytanie, więc w pewnym stopniu umożliwia to przeprowadzenie dalszej weryfikacji poprzez adres ip ![]() PS W/w opis został tak napisany, aby każdy mógł zrozumięć idee Load Balancingu, więc wybaczcie jeśli zbyt ogólnikowo lub górnolotnie zostało to napisane ![]() |
|
|
![]()
|
|
@planet_x Ta ksiazke skonczylem jakis tydzien temu. Duzo mi pomogla ale tez zrobila sieczke z informacji
![]() ![]() ![]() Co do tematu, postaw sobie jakis testowy skrypt statyk. Nazbieraj informacji wtedy bedziesz wiedzial ile osob w serwisie korzysta z PROXY ile z tych proxcy przesyla x_forwardedi na podstawie tych informacji podejmnij decyzje bezpieczenstwo/wygoda. -------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym polecił Class5 Scout (Bastiona) Wykrywa twoje ip a nie proxy i też wykryje ip proxy Super klasa, za niecałe 4zł masz scouta i inne class 5
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
takie cos jest w stanie wykryc ip za proxy przy wlaczonym balansowaniu obciazeniem?
|
|
|
![]()
|
|
A co jak proxy leci do nastepnego proxy i te do nastepnego a te srodkowe nie forwarduje IP poprzednika ?
Ja tam jednak uwazam ze nie mozna zalozyc ze zawsze jestes w stanie dojsc do IP uzytkownika ktory wyslal request ![]() -------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]()
|
|
Pomyśl o uzytkownikach nesotrady. Nie beda mieli czegoś takiego jak autologowanie, a jeśli oni komuś dadzą id sesji to juz nie twoja wina
![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.07.2025 - 11:20 |