![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 5 Dołączył: 8.07.2004 Skąd: gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałem sobie zrobić górne menu na zasadzie zakładek, i mam taki kod:
pod firefoxem to menu wyświetla się prawidłowo ![]() ale niestety pod IE jest nieco odsunięte od zawartości (około 2-3px) ![]() Jak to poprawić aby się tak samo wyświetlało ? Ten post edytował angel2953 24.08.2006, 10:38:54 -------------------- Sygnaturkę ukradli
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2005 Skąd: Strzyżów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem, czy to eleganckie rozwiązanie... ale jest skuteczne ;]
-------------------- "No bo z fasolą to człowiek przynajmniej wie, na czym stoi..."
Pomniejsze bóstwa, Terry Pratchett php :* |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 5 Dołączył: 8.07.2004 Skąd: gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem, czy to eleganckie rozwiązanie... ale jest skuteczne ;]
Tego już próbowałem ale to nie jest rozwiązanie gdyż w FF div id="main" podnosi się o te 5px a w IE widać czarną ramkę na zaznaczonej zakładce czego z kolei nie widać na FF i własnie taki efekt chciałbym też uzyskać na IE. -------------------- Sygnaturkę ukradli
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz obecne rozwiązanie, zamień kod
Kod .clear { clear: both; } naKod .clear { clear: both; font-size: 0; } A jeszcze lepiej wyrzuć Kod .clear { clear: both; } i do CSSa wrzuć tylko takie coś:<div class="clear"></div> Kod #Tabs:after { display: block; content: ""; clear: both; } P.S. Czemu font-size? Przeczytaj temat: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=52072 Ten post edytował Zajec 24.08.2006, 11:51:28 |
|
|
![]()
|
|
Jeśli chcesz obecne rozwiązanie, zamień kod Kod .clear { clear: both; } naKod .clear { clear: both; font-size: 0; } Niestety to nic nie daje. A jeszcze lepiej wyrzuć Kod .clear { clear: both; } i do CSSa wrzuć tylko takie coś:<div class="clear"></div> Kod #Tabs:after { display: block; content: ""; clear: both; } P.S. Czemu font-size? Przeczytaj temat: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=52072 po tym wyglad jest jeszcze gorszy zakładki wjechaly na diwa z zawartością (pod FF i IE): ![]() -------------------- Sygnaturkę ukradli
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak wygląda w IE strona: http://zajec.net/test/angel
![]() Z tym :after napisałem dobrze, musiałeś coś źle dodać. Mój przykład działa na Firefoksie. |
|
|
![]()
|
|
-------------------- Sygnaturkę ukradli
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za dużo kombinowania
![]() Problem leży w hasLayout ie. Wyjaśnienia na google ![]() -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Za dużo kombinowania ![]() Problem leży w hasLayout ie. Wyjaśnienia na google ![]() no niestety nie rozwiązało. już nie wiem jak to ugryźć. Jak znam życie błędem jest jakiś banał... -------------------- Sygnaturkę ukradli
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twój kod przeklejony z pierwszego posta z dodaniem zoom:1 dla div#Tabs.
http://projekty.producer.pl/rvg/test/ u mnie wygląda ok. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Juppi.. zadziałało. No i teraz rodzi sie pytanie: czy walidator CSS'a to przełknie... Chyba nie.
-------------------- Sygnaturkę ukradli
|
|
|
![]()
|
|
No nie przełknie bo to dzieło microsoftu dla ie. Coś za coś. Według mnie można sobie na to odstępstwo od standardu pozwolić. Poza tym możesz wywalić to do alternatywnego arkusza styli dla ie, który nie będzie walidowany.
-------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przetraw sobie to, żadnych hacków i działa pod IE bez problemu.
Kod body { font: .8em/1.8em verdana, arial, sans-serif; background-color: #FFFFFF; margin-left: 50px; margin-right: 100px; } #zawartosc { border: 1px solid #711515; border-top: none; padding: 10px 5px 6px 5px; } #zawartosc h1 { font-size: 1.2em; color: #711515; background-color: transparent; } ul#zakl_naw { list-style-type: none; margin: 0; padding-left: 40px; padding-bottom: 24px; border-bottom: 1px solid #711515; font: bold 11px verdana, arial, sans-serif; } ul#zakl_naw li { float: left; height: 21px; background-color: #B51032; color: #FFFFFF; margin: 2px 2px 0 2px; border: 1px solid #711515; } ul#zakl_naw a:link, ul#zakl_naw a:visited { display: block; color: #FFFFFF; background-color: transparent; text-decoration: none; padding: 4px; } ul#zakl_naw a:hover { background-color: #F4869C; color: #FFFFFF; } body#przepisy li.przepisy, body#kontakt li.kontakt, body#artykuly li.artykuly, body#zakupy li.zakupy { border-bottom: 1px solid #fff; color: #000000; background-color: #FFFFFF; } body#przepisy li.przepisy a:link, body#przepisy li.przepisy a:visited, body#kontakt li.kontakt a:link, body#kontakt li.kontakt a:visited, body#artykuly li.artykuly a:link, body#artykuly li.artykuly a:visited, body#zakupy li.zakupy a:link, body#zakupy li.zakupy a:visited { color: #000000; background-color: #FFFFFF; }
Przykład zaczerpnięty z książki CSS Antologia. edit: A autorka owej ksiązki ów pomysł zaczerpneła z http://unraveled.com/projects/css_tabs/ Ten post edytował s_w_ir 11.09.2006, 20:09:11 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 20:04 |