![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam takie dziwne pytanie. Przeglądałem kod kilku frameworków ale nie zwróciłem uwagi na pewną rzecz. Otórz powiedzmy że mamy jakąś tam strone, która posiada po lewej i prawej stronie menu gdzie są wyświetlane ostatnie newsy, artykuły, posty, oraz kategorie forum, czyli rzeczy z 3 modułów oraz logo i stopke. No i jak dołączyć te elementy w wygodny sposób do strony. Kiedyś pisałem tak: index.php
Pozdrawiam Apo |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szablony - np. Smarty. Mając szablon masz większe możliwości manewru. Twój przykład uzależnia Ciebie od konkretnej struktury kodu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 740 Pomógł: 15 Dołączył: 23.08.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie tresc strony jest ksztaltowana juz w akcji wywolywanej przez front kotrolera. Dzieki temu moge np. zmieniac naglowek strony w zaleznosci od jej zawartosci. Podobnie z menu i wszystkim co sie znajduje w blokach. U Ciebie prawy margines ma zwsze ta sama zawartosc - u mnie w zaleznosci od tresci "contentu" zalezy zawartosc marginesow. Troszke z tym wiecej pracy ale za to zyskuje sie na elastycznosci.
-------------------- bigZbig (Zbigniew Heintze) | blog.heintze.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bigZbig właśnie o to mi chodzi tylko nie wiem jak to napisac :/ Jak byś mógł pokazać przykładowy kod, lub wytłumaczyć krok po kroku gdzie i w jaki sposób manipulujesz nagłówkiem i marginesami byłbym wdzięczny
![]() gdzie ustawiałbym wartości w danym bloku (jego nazwa byłaby stała jak i lokalizacja). Przykładowa metoda:
No i przed wywołaniem akcji sprawdzałbym w konfiguracji danej akcji czy posiada własny header lub menu jeśli tak to metoda setLogo nie wykana sie domyślnie ... Ale nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie. Cytat Szablony - np. Smarty. Mając szablon masz większe możliwości manewru. Twój przykład uzależnia Ciebie od konkretnej struktury kodu. Własnie to są szablony, tylko podałem bardzo uproszczony przykład.
Ten post edytował Apo 24.08.2006, 15:04:51 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 15:30 |