![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak wstawić emelent na początku tablicy - szybko i skutecznie.
Tak bym nie stracił jakiegokolwiek elementu z tablicy i by było szybko. -------------------- Zakopane
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2003 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zaglądając do manuala do działu o tablicach:
http://pl.php.net/manual/pl/ref.array.php i tam znajdziesz coś takiego: array_unshift ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko jakbyś korzystał z tej funkcj to byś wiedział że jak masz tablicę, która posiada indeks 0 , czyli $array[0] to ta funkcja nadpisuje ten element. A tego bym nie chciał.
-------------------- Zakopane
|
|
|
![]()
|
|
Tymczasowo zrobiłem coś takiego
[php:1:8792cd3fbe]<?php function shift_array($array,$val) { $tmp=array(); $tmp[]=$val; foreach($array as $val) {$tmp[]=$val;} return $tmp; } ?>[/php:1:8792cd3fbe] ale się trochę wlecze - tym bardziej że tablice są pokaźne - może ktoś zna lepsze rozwiązanie? -------------------- Zakopane
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2003 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to dlaczego u mnie taki kod:
[php:1:9b063b53fd] <pre> <?php $array[] = 'jablko'; $array[] = 'gruszka'; array_unshift($array, 'banan'); var_dump($array); $array2[0] = 'pomarancza'; $array2[1] = 'jablko'; $array2[2] = 'gruszka'; array_unshift($array2, 'kiwi'); var_dump($array2); ?> </pre>[/php:1:9b063b53fd] wypluwa cos takiego: Kod array(3) {
[0]=> string(5) "banan" [1]=> string(6) "jablko" [2]=> string(7) "gruszka" } array(4) { [0]=> string(4) "kiwi" [1]=> string(10) "pomarancza" [2]=> string(6) "jablko" [3]=> string(7) "gruszka" } Zawsze mozesz sprobowac: [php:1:9b063b53fd] array_reverse($array); $array[] = $now_element; array_reverse($array); [/php:1:9b063b53fd] |
|
|
![]()
|
|
Nie wiem dlaczego. U mnie gorzej było ze zdalnym serwerem ,na którym mam konto z php.
Tam ta funkcja nadpisywała pierwszy element. -------------------- Zakopane
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, znalazłem dość stary temat, no ale idealnie pasuje do mojego problemu.
Mianowicie chciałbym dodać jakiś element na początek tablicy. Nie jest to oczywiście kłopot, gdyż jest funkcja array_unshift, ale... nie umiem dodać wartości z kluczem, przykład: w rezultacie mam: Czyli array w array. To w moim przypadku jest kiepskie rozwiązanie, gdyż później chcę tą zmienną(w tym przykładzie odpowiada jej zmienna $stos) wstawić do formularza w select i pojawia się zero albo znak "/". Niestety, ale w manualu nie widzę rozwiązania tego problemu = nie umiem wykorzystać zawartych tam przykładów do rozwiązania mojego problemu. Pomoże ktoś? -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 190 Dołączył: 5.02.2011 Skąd: 64-800 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może i tak być
![]() -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 03:10 |