![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Glowie sie nad taka sprawa, mam tabele x i w niej jest kolumna o nazwie "featured", ktora
jest boolean-em (ewentualnie to moze byc string albo int), i w tej tabli jest powiedzmy 100 rekordow are tylko jeden moze miec wartosc true (albo 1 w przypadku int-a), i moje pytanie brzmi czy mozna takie ograniczenie, dac z poziomu bazy danych, dodam jeszcze ze nie chodzi mi o unique. Z gory dziekuje ... i jeszcze jedno, czy to bedzie dzialac na mysql i sqlite ? Ten post edytował nasty_psycho 23.08.2006, 17:31:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrob osobna tabele ktora bedzie przechowywala ID rekordu, tego z true (a kolumne z tymi booleanami usun).
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to, to wiem, jeszcze takiej tablei niema, narazie sie tylko zastanawiam, bo w ten spsob moge zaoszczedzic sobie jedno query... i tez troche by ulatwilo mi takie cos...
No coz, widac ze sie nieda, ale dzieki za odpowiedz. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
da sie piszac procedurke ktora sprawdza to co chcemy i triggera before insert and update na tej tabeli
|
|
|
![]()
|
|
a no, rzeczywiscie, nie pomyslalem o tym. dzieki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat i moje pytanie brzmi czy mozna takie ograniczenie, dac z poziomu bazy danych, dodam jeszcze ze nie chodzi mi o unique. Mozesz wyjasnic co ten klucz by robil? -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:45 |