![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam! Jak usunąć plik, który uploadowałem na serwer? Z bazy to wiem jak usunąć ale jeszcze potrzebuje usuwać z serwera.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 5 Dołączył: 30.04.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
unlink($plik); jeśli jest to linux
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 0 Dołączył: 9.03.2006 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chce usunąć z poziomu skryptu php, po uploadzie pliku na serwer i wykorzystaniu go, chce go automatycznie usunąć.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 5 Dołączył: 30.04.2006 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rzuć okiem do manuala i sprawdź czy to działa na Windowsie... Zawsze działało i będzie działać...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przez skrypt mam na myśli strone www z formularzem, gdzie ładuje dane na serwer i wpis do bazy, z danych korzystam do wygenerowania wykresu i po wygenerowania usuwam wpis z bazy i chciałbym usunąć plik z serwera. Ale skoro sie nie da to trudno i beznadziejnie
![]() Działa unlink! dzięki za pomoc ![]() Ten post edytował japek 23.08.2006, 10:16:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież dostałeś trzy odpowiedzi, w których jest napisane że się da. Używasz funkcji unlink" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Rzut okiem do manuala na prawdę nie zaszkodzi... Podpowiem Ci, że musisz jeszcze znać ścieżkę do tego pliku i podać przy wywołaniu jako pierwszy argument...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Rzuć okiem do manuala i sprawdź czy to działa na Windowsie... Zawsze działało i będzie działać... Jeśli to było do mnie to przepraszam bardzo ![]() ![]() W manualu nie ma wzmianki czy mogą sie pojawić błędy przy próbie wykonania tej funkcji na windowsie więc można się sugerować że będzie chodziła w 100% Cytat wygenerowania usuwam wpis z bazy I uzywasz unlink tak jak napisałem, jeśli przenosisz ten plik gdzieś to musisz podać ścieszkę jaką podałeś przy przenoszeniu, jeśli jedynie z pliku czytasz a zostaje on w tempie to bodajże takie coś: unlink($_FILES[{file}]['tmp_name']); gdzie file to nazwa pola typu file w formularzu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:22 |