![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 4 Dołączył: 2.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chce po uploadzie pliku na serwer nadawać mu nazwe (Roboczą) albo pokolei numery albo jakiś wygenerowany kod. Jeśli chodzi o numerację pokolei to chyba troche zachodu bo bym musiał pobrac z bazy największe ID i przypisać o jeden większe. W więkoszci CMSów nadawane są wygenerowane kody. Możecie mi przyblizyc jak to robią ![]() Jako ze na operacjach na plikach się mało znam to możecie podac jakiś przykład kodu zmieniającego nazwę pliku ![]() Ten post edytował BugsBunny 22.08.2006, 19:41:13 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
http://pl2.php.net/manual/pl/function.uniqid.php
Generujesz sobie, a nastepnie dołączasz do nazwy pliku i pod taka zmieniona nazwą zapisujesz plik. Można do tego uzyć funkcji np. copy(). Chyba, że chcesz jakieś konkretne kody? Ten post edytował Cysiaczek 22.08.2006, 19:29:01 -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 4 Dołączył: 2.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak zmienić nazwę pliku
![]() ![]() Można zmienić rozszezenie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Prosze zmienic temat wątku. Nie jest zgodny z zasadami pisania na forum Przedszkole.
2. To że jestes kieski z obsługi plików to nie zwalnia Cię z obowiązu ruszenia tyłka do manuala i poszukanie sobie funkcji do tego. rename() ! |
|
|
![]()
|
|
Temat wątku zmieniłem
Manula przeszukałem tylko że nie mogłem się dopatrzeć tej funkcji. NO dobra ale teraz żębym zmienił nazwe pliku to musze jakoś rozdzielić rozszeżenie od nazwy pliku. Chyba że mogę np. wszystko zapisać w formacie jpg?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Dodam, ze to nie jedyna możliwość. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
W php zmieniajac nazwe pliku mozesz tak naprawde zmienic i nazwe i rozszerzenie czyli podajac nowa nazwe nie mozesz zapomniec o rozszerzeniu, bo wtedy plik bedzie bez rozszerzenia.
@Cysiaczek: a .jpeg?, .mpeg? ![]() Ten post edytował phpion.com 22.08.2006, 19:56:31 |
|
|
![]()
|
|
Czyli kontrolując poliki jakie wysyłam na serwer tj pliki grafiki moge je wszystkie potem pozamieniać przez rename() na jpg i nie będzie to miało żadnych negatywnych konsekwencji
![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak., Możesz. Tak samo jak na swoim dysku twardym
![]() Pozdrawiam. P.S. Jakie negatywne konsekwencje masz na myśli? -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
![]()
|
|
Tak się zastanawiałem tylko.
Dzięki wszystkim za pomoc Nie chce zakłądać nowego tematu więc przedstawie sytuacje tutaj Zrobiłem już ten cały upload z rename, zrobiłem kontrole rozmiaru tylko że pliki około 2.5 MB i wzwyż pokazuje mi rozmiar równy zero i taki bład Warning: rename(../upload/IMG_0085.jpg,../upload/1feb2798fd82b80f283ba660849418a7.jpg) [function.rename]: No such file or directory in c:\usr\krasnal\www\aktualnosci\admin\galeria_add.php on line 33 To jest jakieś ogranicznie funkcji czy coś z ustawieniem serwera, a może inne buty ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
co jest rownoznaczne z:
czyli masz zla sciezke podana w parametrach rename(). Pewnie pierwszy masz dobrze (z pelna sciezka), ale drugi to juz sama nowa nazwa + rozszerzenie (a takze powinna byc ze sciezka). |
|
|
![]()
|
|
Wszystko jest dobrze tylko tak się pokazuje przy większych plikach.
Rozwiązałem ten problem przez sprawdzanie wielkości pliku jeżeli rozmiar <= MAX_SIZE NAD AND rozmiar !== 0 Duże pliki jakoś się nie ulploadują więc ich rozmiar jest równy zero. Jednak co zrobić gdybym musiał robić upload pliku powyżej 3 MB?? Bo własnie powyżej tego rozmiaru pojawia się błąd |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 6 Dołączył: 2.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaj mi się, że w php.ini znajdziesz rozwiązanie na ograniczenie wielkości.
Edit// a dokładniej "upload_max_filesize" Ten post edytował Siner 23.08.2006, 08:43:03 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 407 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ew. możesz użyć: set_time_limit" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:02 |