![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z jednym wyrazeniem regularnym.
tlumacze o co chodzi, $name1 bedzie zawierac wszystkie litery ktore podal uzytkownik a reszte znakow html zamieni na np. nastepujace : & # 229; - å & # 230; - æ & # 248; - ø & # 197; - Å & # 198; - Æ & # 216; - Ø (miedzy & , # i 3-cyfrowaliczba nie ma spacji - bo forum tez zamienia od razu znaki html) czyli po wpisaniu slowa Øystein $name1 bedzie mialo : "& # 216;ystein" (bez spacji - bo forum zle wyswietla) oki wiec teraz ja chce podstawic do ereg takie wyrazenie regularne ktore pozwoli mi na wprowadzenie do ciagu tych 6 znakow oraz A-Z i a-z Czy ktos moze mi pomoc? Po podstawieniu & #229;& #230;& #248; & #197;& #198;& #[a-zA-Z] (omincie spacje bo forum jak wpomnialem wczesniej formatuje i automatycznie tez zamienia) dziala to nieprawidlowo, wiem ze gdzies na pewno jest blad. Czy ciag np. & #230; w wyrazeniach regularnych jest traktowany tak samo jak wyraz KOT ? czy przeszkadza mu & lub # a moze ; ? nigdzie nic nie znalazlem o tych znakach wiec wydawalo mi sie ze nie sa zabronione, uzywalem przed nimi backslasha ale nic z tego:/ prosze o pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 401 Pomógł: 5 Dołączył: 14.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapisz te znaki w systemie szesnastkowym jako \xKOD
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jakiej funkcji uzyc do tego bo jak poprostu wpisze string to html wyswietla przez & # xxx ; (bez spacji) gdzie xxx to liczba dziesietna.
Mam wpisac do tablicy te wszystkie znaki i zamienic je na hex a potem wyrazenie regularne ? czy jest do tego jakas gotowa funkcja ? czy od razu to sie da jakos zrobic bo nie wiem czy dobrze zrozumialem, wiem ze wyr. regularne moga odczytywac liczby w HEX jako np. /xE6 - ale one nie przyjmuja znakow & # ; Jesli mozesz to prosze o dokladniejsza odpowiedz |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.06.2025 - 20:44 |