![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Czy jest możliwe połączenie się z dwoma bazami w taki sposób aby tworząc duży skrypt (np. portal) mógłbym się w dowolnym momencie odnościć do jednej lub drugiej bazy? Bardzo prosze o jakąś wskazówke, ewentualnie link do materiałów w których znalazłbym odpowiedz na moje pytanie.
Czekam na odzew z Waszej stron. Za wszelką pomoc z góry dziękuje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W czym problem?
Łączysz sie z wieloma bazami danych, dostajesz identyfikatory połączeń. Do operacji na bazie wykorzystujesz ten identyfikator, który Ci pasuje (do której bazy prowadzi) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Utworz sobie klase ktora w konstruktorze tworzy dwa obiekty (np adodb) ktore obsluguja dwie rozne bazy. Jedna moze byc mysql druge postgres. Chyba ze zle zrozumialem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Czy jest możliwe połączenie się z dwoma bazami w taki sposób aby tworząc duży skrypt (np. portal) mógłbym się w dowolnym momencie odnościć do jednej lub drugiej bazy? Bardzo prosze o jakąś wskazówke, ewentualnie link do materiałów w których znalazłbym odpowiedz na moje pytanie. Czekam na odzew z Waszej stron. Za wszelką pomoc z góry dziękuje. Jeśli korzystasz z MySQLa możesz wykonywać nawet zapytanie do dwóch baz danych jednocześnie - po prostu przed nazwą tabeli podajesz nazwę bazy danych, np: SELECT * FROM baza1.tabela1, baza2.tabela1; Nie potrzebujesz więc dwóch połączeń do bazy - wystarczy jedno ![]() Karol |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wadą jest to że musisz podawać nazwę bazy danych przed każdą tabelą. To jest zaleta. Wada jest to ze user na ktorego sie laczysz moze miec do roznych baz inne uprawnienia. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 26.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak..
![]() adres serwera bazy danych jest ten sam, jednak user i hasło inne...więc pomysł 'karolp' raczej tu sie nie zda... z kolei to co napisali mike_mech i rubin nie za bardzo do mnie dociera ![]() ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? Ten post edytował reebel 21.08.2006, 12:15:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat jeśli chodzi o indentyfikator połączeń...również próbowałem znaleśc informacje na ten temat lecz w dalszym ciągu nie moge sobie poradzic No nie wiem jak ty szukales....http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-connect.php Cytat Zwraca identyfikator połączenia w przypadku powodzenia, lub FALSE jeśli wystąpi błąd. A potem ten identyfikator zapisujesz i przekazujesz do kazdej funkcji, np: http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-query.php Cytat resource mysql_query ( string zapytanie [, resource identyfikator_połączenia [, int typ_wyniku]] )
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 17:04 |