![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam zamiar (a raczej przymus ![]() proszę o pomoc jeśli chodzi o kwestie takie jak wymagania stawiane przez taki system (czy konta pocztowe muszą być w jakikolwiek sposób związane z serwerem www, czy są inne ograniczenia), czy są jakieś gotowe biblioteki (najlepiej napisane w php5) lub gotowe moduły do php (chociazby w peclu), czy są stawiane jakiekolwiek wymagania odnosnie apacha czy php, w jaki sposób się komunikować z serwerem poczty itp... wlasciwie cokolwiek co moze sie przydac, szczegolnie Wasze doswiadczenia i sugestie w tym temacie ps. proszę mnie nie odsyłać do gotowych narzędzi tego typu (wiem że są, np. dobre uebimiay czy roundcube-webmail), bo mi zalezy bardziej na podejsci niz na przegladaniu kodu, a wiem że raczej na pewno juz takie moduły pisaliscie wiec lepiej abyście naprowadzili mnie (i mysle ze nie tylko mnie) jak to ugyżć, z jakich bibliotek skorzystać i jakich problemów mogę się spodziewać... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
manual php: nic dodac, nic ujac
http://pl2.php.net/manual/pl/function.imap-open.php -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy jestes jakas alternatywa do tego?? Bo aj nie mam tej funkcji na serwerze ;D
Ten post edytował bim2 21.08.2006, 19:10:19 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 476 Pomógł: 1 Dołączył: 5.11.2005 Skąd: Bieruń city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chyba nie ma. sprobuj wygooglac czegos o protokole pop3 i php
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 504 Pomógł: 2 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj tez tutaj Piszemy klienta poczty e-mail w php
-------------------- "Wizja czasu jest szeroka, lecz kiedy sie przez nia przechodzi, czas staje sie waskimi drzwiami"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Tylko jak się do tego zabrać, co jest potrzebne? Otóż do stworzenia takiego czegoś potrzeba php, odrobiny inwencji, oraz rozszerzenia IMAP. A ja na serwerze nie mam imap, nie robie to na localhosta. Znalazłem tylko skrypt wysyłajacy emaila (z danych smtp) działa na zasadzie fsockopen tyle że musze czytać maile ![]() Skrypt:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 3 Dołączył: 29.07.2005 Skąd: Szczebrzeszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
thx za linki, sporo rozjaśniają, jednak po chwili testów wychodzą rózne sprawy, np.:
- w jaki sposób zarządzać załącznikami? teraz widzę że pobierając treść wiadomośći pobiera mi również załącznik i dołancza go do wiadomości tekstowo. czy można w jakiś sposób pobrać tylko załączniki? przykładowa wiadomość z załącznikiem: (pobrana za pomocą imap_body() ) Kod string(9985) "This is a multi-part message in MIME format. --------------080109020501070400030303 Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8bit TEST POLKICH ZNAKÓW: ęóąśłżźćń?ĘÓĄŚŁŻŹĆŃ --------------080109020501070400030303 Content-Type: application/x-dia-diagram; name="schema.dia" Content-Transfer-Encoding: base64 Content-Disposition: inline; filename="schema.dia" H4sIAAAAAAAAA+1dXW/jRpZ971/BdV46gFzNYrH4EU1nECSzswtkdoPZZBeYF6MssWW2KVJL Uq2WHvYh2MX8hsb8jLzmLd3/a6tI2W5JlESRLMp2TgNxZPmKt4riuSzec+6tP/zx/TQy3gVp Fibx6wtKzAsjiEfJOIwnry9++vGfL72LP3794g/jUHwl/5ukYmrIT8SZ+u31xU2ez7569Wqx (i tutaj dalsza czesc pliku) - jakim kodowanie krąży poczta po polsce, czy zawsze jest to ISO-8859-2? - przykładowo temat składający się z polskich znaków (ęóąśłżźćń?ĘÓĄŚŁŻŹĆŃ) zostaje pobrany jako: =?ISO-8859-2?Q?=EA=F3=B1=B6=B3=BF=BC=E6=F1=3F=CA=D3=A1=A6=A3=AF=AC?= =?ISO-8859-2?Q?=C6=D1?= wiec czy zawsze mogę sie spodziewac takiego formatowania? to sobie sam odpowiem ![]() http://phpsolmag.org/pl/index.php - w artykulach mozna znalezc pdf'a opisujacego budowe klienta pocztowego, co prawda artykul jest bardzo stary i go jeszcze nie sprawdzalem ale mysle ze sama idea jesli chodzi o pobieranie i obrobke maili nie zmienila sie zbytnio... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 21:20 |