![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2006 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam, mam stronę, która ma plik index.php, a do niego includuje inne pliki poprzez
Kod index.php?id=nazwa_dzialu Mam również skrypt wyszukiwarki, który wyszukuje po tytułach: Kod <? if (isset($_POST["zapytanie"])) $zapytanie=strtolower($_POST["zapytanie"]); else $zapytanie=""; $zakazane_pliki=array("szukaj.php"); $dozwolone_rozszerzenia=array("php"); if ($zapytanie!="") { echo "Wyniki wyszukiwania frazy <b>$zapytanie</b>:<br>"; przeszukuj(".",$zapytanie, $zakazane_pliki,$dozwolone_rozszerzenia); } else echo "Nie wpisales zadnej frazy!"; function przeszukuj($nazwa_folderu,$zapytanie,$zakazane_pliki,$dozwolone_rozszerzenia) { if (!isset($nazwa_folderu)) $nazwa_folderu="."; $folder=opendir($nazwa_folderu); while ($plik=readdir($folder)) { if ((!in_array($plik, $zakazane_pliki)) && in_array(substr($plik,strrpos($plik,".")+1),$dozwolone_rozszerzenia)) { $zawartosc=implode("",file($nazwa_folderu."/".$plik)); $zawartosc2=strip_tags(strtolower($zawartosc)); $pozycja=strpos($zawartosc2, $zapytanie); $start=strpos($zawartosc, "<title>")+7; $stop=strpos($zawartosc, "</title>"); if ($start===false || $stop===false) $tytul="brak tytułu strony"; else $tytul=substr($zawartosc,$start,($stop-$start)); if ($pozycja!==false) { echo "<a href=".$nazwa_folderu."/".$plik.">".$tytul."</a><br>"; } } if ($plik!="." && $plik!=".." && is_dir($nazwa_folderu."/".$plik)) przeszukuj($nazwa_folderu."/".$plik, $zapytanie, $zakazane_pliki, $dozwolone_rozszerzenia); } closedir($folder); } ?> A w pliku index.php mam kod: Kod <?php $tytul = strip_tags( $_GET['id'] ); czyli tytuł zmienia się wraz z nazwą pliku pobraną z adresu przeglądarki.echo "Moja strona || Dział: $tytul"; ?> I problem powstaje tu: jak przerobić przeglądarkę, aby wyników nie pokazywała jako strona.pl/horoskop.php tylko strona.pl/index.php?id=horoskop i żeby pobierała z tytułów nazwy dynamiczne podstron?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 2 Dołączył: 30.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez konkretnej odpowiedzi, ale nigdy, przenigdy nie includuj plików przez GET'a....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 27.06.2006 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
darować mogłeś sobie tą wypowiedź...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 698 Pomógł: 3 Dołączył: 28.03.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
yyy... nie wiem o co chodzi w drugim pytaniu, ale co do pierwszego, to przecież wystarczy zmienić ścieżkę odnośnika...
Cytat darować mogłeś sobie tą wypowiedź... Życzę powodzenia... Ten post edytował Ludvik 20.08.2006, 10:17:57 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak includujesz przez GET-a to dorzucaj sobie jeszcze taki teścik zawsze to większy bezpieczeństwo :)
-------------------- Grupa programistyczna (EvilTeam)
Hotele w Polsce TwojHotel.info |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:58 |