![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam stopke długości 775px i wysokosci 20px. Stopka to element blokowy. W tej stopce chcę nanieść napis odsunięty od górny stopki o 5px.
Oto kod HTML: Kod <div id="stopka"><p class="stopkaopis">aaaaaaaaaaaaa bbbbbbbbbbbbb ccccccccccccccc dddddddddddddd EEEEEEEEEE</p></div> CSS: Kod #stopka { width: 775px; height: 20px; background-image: url(../img/stopka.gif); clear: both; } .stopkaopis { margin: 3px 0 0 180px; color: #FFFFFF; font-size: 11px; clear: both; } 1. Margin dla .stopkaopis nie działa 2. W #stopka mam tło rozciągnięte za pomocą background-image a w .stopkaopis mam zdefiniowany kolor. Jeśli nie zdefiniuję koloru tła to walidator wywala ostrzeżenia. Jeśli zdefiniuję to background-image zostanie zamazany. Wiecie jak sobie z tym poradzić? -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Zajec kiedyś o tym pisał, pod firefoxem następuje przesunięcie rodzica w którym się znajduje element który chcemy przesunąć. U Ciebie tak się dzieje, nie zauważyłeś tego bo to tylko 3 px. Ale daj więcej a zobaczysz. Rozwiązania tego nie znalazłem nigdzie, ale jeśli w .stopkaopis nie masz tła, ani koloru tła, to daj tej klasie zamiast margin padding i będzie tak jak chcesz. Pod ie natomiast jest dobrze.
Zastanawiam się tylko po co Ci clear w stopkaopis ? Jeśli chodzi o kolor tła, ustaw go taki jaki ma obrazek w stopce. W kodzie umieść definicję koloru tła przed obrazkiem tła i będzie ok. Wrzuć też do #stopka kolor czcionki. Właśnie o to chodzi, kolor czcionki i kolor tła muszą występować parami ![]() Kod #stopka {
width: 775px; height: 20px; background-color: /*kolor stopki*/ color:#ffffff; background-image: url(../img/stopka.gif); clear: both; } .stopkaopis { padding-top:3px; margin-left: 180px; font-size: 11px; } -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Zajec kiedyś o tym pisał, pod firefoxem następuje przesunięcie rodzica w którym się znajduje element który chcemy przesunąć. U Ciebie tak się dzieje, nie zauważyłeś tego bo to tylko 3 px. Ale daj więcej a zobaczysz. Rozwiązania tego nie znalazłem nigdzie, ale jeśli w .stopkaopis nie masz tła, ani koloru tła, to daj tej klasie zamiast margin padding i będzie tak jak chcesz. Pod ie natomiast jest dobrze. Wiem, że padding załatwi sprawe. Zastanawiam się tylko po co Ci clear w stopkaopis ? Masz racje - teraz już nie potrzebne. Ale wcześniej bez tego uciekała mi do prawej strony. Zachowywała się tak jakby pływała Jeśli chodzi o kolor tła, ustaw go taki jaki ma obrazek w stopce. W kodzie umieść definicję koloru tła przed obrazkiem tła i będzie ok. Wrzuć też do #stopka kolor czcionki. Właśnie o to chodzi, kolor czcionki i kolor tła muszą występować parami ![]() Kod #stopka { width: 775px; height: 20px; background-color: /*kolor stopki*/ color:#ffffff; background-image: url(../img/stopka.gif); clear: both; } .stopkaopis { padding-top:3px; margin-left: 180px; font-size: 11px; } Uzyskałem pomoc: background-color: transparent; Ten post edytował J4r0d 19.08.2006, 20:46:56 -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 14:26 |