![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo prosze o pomoc (przeszukalem juz wiele tematow na stronach norweskich, po angielsku rowniez)
ale nie moge znalezc jak zrobic wyrazenie regularne ktore zatwierdzi znaki : -male i duze litery alfabetu czyli [a-zA-z] oraz norweskie litery - male i duze : øØ æÆ åÅ napisalem ponizszy skrypt :
chce aby to zawieralo rowniez te 6 liter norweskiego alfabetu, co do tego potrzebuje, czy zalatwi to tylko php czy musze zmieniac zmienne w Apache dotyczace jezykow i kodowania, pomozcie prosze, mecze sie dosc dlugo... to pomoze mi na sprawdzenie Imienia i nazwiska po norwesku |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja Ci cos powiem z mojego doswiadczenia. Norweskie czy polskie ten sam problem. Wystarczy, że ktoś ma w przeglądarce ustawione inne kodowanie i może dane przez niego wpisane nie zostanął zatwierdzone. Chcesz wszystkie znaki norweskie w każdym kodowaniu dodać? Bezsensu. Lepiej poprostu ograniczyć do tego, aby móc wpisać tylko pewną grupe znaków, bez cyfr i białych znaków (spacji etc.).
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo prosze o pomoc (przeszukalem juz wiele tematow na stronach norweskich, po angielsku rowniez) ale nie moge znalezc jak zrobic wyrazenie regularne ktore zatwierdzi znaki : -male i duze litery alfabetu czyli [a-zA-z] oraz norweskie litery - male i duze : øØ æÆ åÅ napisalem ponizszy skrypt :
chce aby to zawieralo rowniez te 6 liter norweskiego alfabetu, co do tego potrzebuje, czy zalatwi to tylko php czy musze zmieniac zmienne w Apache dotyczace jezykow i kodowania, pomozcie prosze, mecze sie dosc dlugo... to pomoze mi na sprawdzenie Imienia i nazwiska po norwesku Zamiast określania zestawu znaków [a-z] możesz użyć \w - oznacza to każdy znak który może należeć do słowa (rozumianego jako słowo nornalnego języka ![]() Trochę wiecej na temat wyrażeń regularnych: http://uk.php.net/manual/en/reference.pcre...tern.syntax.php Przejrzyj komentarze użytkowników. Karol |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:07 |