![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie mogę na końcu tego skryptu ustawić przezroczystości dla żółtego koloru. generuję jpga ale niżej będzie inny obrazek dlatego chcę, żeby ten wyższy miał gdzieniegdzie przezroczystość. jeśli funkcja, której używam jest przeznaczona do gifów/pngów to może inaczej to zrobić?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Będę szczery. Nie przejrzałem kodu
![]() Z tego co mi wiadomo jpg nie obsługuje czegoś takiego jak przezroczystość. Jeśli chcesz jej użyć to zamiast jpg daj gifa i powinno być ok. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przeczytaj jeszcze raz o co mi chodzi
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Jest już późno i może dlatego nie za bardzo rozumiem Twój problem
![]() Pokaż mi gdzie masz tego gifa, ponieważ w kodzie widzę tylko jpg, a jpg nie może mieć "alfy". -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
nie ma żadnego gifa
![]() jest sobie duży jpg na którego nakładam mniejszego, ale chcę, żeby kolor żółty z mniejszego był przezroczysty = było w tym miejscu widać większego. zrozumiano? ![]() można to obejść tworząc pętlę, która piksel po pikselu sprawdzi kolory mniejszego jpga, i jeśli piksel jest żółty, to pobiera kolor z tych samych współrzędnych większego jpga i ustawia w mniejszym. teraz pytanie: jak w php zrobić takie coś: jeśli piksel o współrzędnych x,y ma kolor 'ż' to ustaw tam kolor z tych samych współrzędnych obrazka nr2. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze i najważniejsze - musisz użyć jako mniejszego obrazka albo GIFa albo PNG - inaczej masz małe szanse na znalezienie na obrazku z pliku JPG koloru którego szukasz - kompresja robi swoje... W GIFie i PNG jeśli coś ma mieć kolor np. #ffff00 to taki kolor będzie miało, w JPG raczej nie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
kolor żółty jest, jak widać w kodzie, dodany jako tło po obróceniu. więc mam pewność, że kolor jest jaki jest.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:46 |