![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość_anonim_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jak obliczyć szybkość łącza klienta mojej strony, za pomocą php?
Z góry dziękuję! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2006 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest praktycznie nie możliwe - napewno nie przy pomocy php. php działa po stronie serwera, nie zaś po stronie klienta, więc tego nie da się obliczyć.
-------------------- Chcesz szybko i łatwo wygrać 100 zł?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Podaj mu adres www.dsl.cz ;-) chociaż tam tez czasami kłamią ;-)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobisz to spokojnie w JS a wynik przeslesz AJAXem do php. Ja bym sprawdzał czas ładowania jakiegoś dużego obrazka. Niestety nie wiem jak liczyć szybkość uploadu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może jeśli ci to coś pomoże to tu masz stronę odpowiedzialną za wyświetlanie tego z wp http://twojeip.wp.pl/sm.html. Z tym, że cześć odpowiedzialna za obliczanie szybkości jest zakodowana
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 252 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2004 Skąd: Skierniewice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zrobisz to spokojnie w JS a wynik przeslesz AJAXem do php. Ja bym sprawdzał czas ładowania jakiegoś dużego obrazka. Niestety nie wiem jak liczyć szybkość uploadu. Szybkość uploadu, normalnie można policzyć, łapiesz czas w momencie startu skryptu, a po załadowaniu zdjęcia na serwer łapiesz czas drugi raz, odejmujesz jedno od drugiego - masz czas. Rozmiar zdjęcia, możesz wyciągnać z tablicy $FILE, dzielisz jedno przez drugie i po sprawie. Ten post edytował artur81 25.08.2006, 07:30:58 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To z WP jest naprawde dobre mam łącze 756 kb/s a pokazuje mi praiwe 1,5 Mb/s =D - szkoda ze nie mam tyle w praktyce ;( =P.
A co do pisania takiego skryptu to po co to komukolwiek na stronie zwyklej do szpanu ? =/ jak juz tego tak bardzo potrzbumes to polaz po takich stronach i spróbuj zdobyc kod js =) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2006 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ten tester na wp przesyła zbyt mały plik żeby obliczyć prędkość łącza.
Pisałem kiedyś coś takiego, przesyłałem do klienta plik 1000000 bajtów... Tok postępowania: 1) zapisać do zmiennej czas rozpoczęcia przesyłania danych 2) przesłać dane 3) zapisać do zmiennej czas zakończenia przesyłania danych 4) odjąć czas rozpoczęcia od zakończenia i wychodzi czas przesyłania pliku (czas w uniksowej jednostce czasu) 5) następnie rozmiar pliku podzielić przez 1024 5) następnie to co wyszło z poprzedniego działania podzielić przez czas przesyłania pliku i mamy prędkość podaną w KB/s A jeśli chcemy w kb/s to razy 8 ![]() Ten post edytował R_Przemek 25.08.2006, 15:29:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To z wp działa lepiej w momęcie gdy wejdziesz poprzez http://twojeip.wp.pl, a nie tak jak podałem wyżej, czyli przez http://twojeip.wp.pl/sm.html.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:36 |