![]() |
![]() |
-fifi- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam Was serdecznie.
Chaciałbym przelistować moje wszystkie 3 tabele. Kategorie, podkategorie i artykuły w podkategoriach. Najlepiej by było, jakbym wykonał to w 1 zapytaniu, ale jak wykonuje:
to zaznacza ją sie wszystkie kategorie główne i w nich po jednej podkategorii i po jednym artykule ![]() niestety działa jak należy, kiry wykonuje zapytania rekurencyjnie:
ale to nie jest najlepszy pomysł... więc moje pytanie jest takie: czym ewentualnie zastąpić LEFT JOIN (nie UNIONEM bo to na to samo wychodzi ![]() pozdrawiam ![]() |
|
|
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tak na marginesie to UNION i LEFT JOIN to calkiem co innego - poczytaj sobie w dokumentacji o krotkach wiszacych.
A tak na chlopski rozum - UNION bierze czesc wspolna kolumn 2 tabel, LEFT JOIN wszystkie kolumny laczy w jedna tabele. |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
to jakiego słowa kluczowego mam użyć?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 4 Dołączył: 29.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak w jednym zapytaniu pobrać dane z wielu tabel, które powiedzmy mają prawie takie same struktury, a wszystkie rekordy z tych tabel łączy fakt, że należą do jednego usera??
tabela 1: id, kto, (inne różne pola) tabela 2: id, kto, (inne różne pola) a ja za jednym zapytaniem chcę pobrać wszystkie ogłoszenia należące do tego samego usera, czyli np. kto='100' Ten post edytował Czadus 21.07.2009, 07:31:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 5 Dołączył: 11.09.2007 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 4 Dołączył: 29.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie jest niestety poprawne rozwiązanie, bowiem powoduje ono złączenie tabel. A mi chodzi o wybranie wszystkich rekordów z kilku tabel dotyczących tego samego użytkownika.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:21 |