![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich forumowiczów.
Od razu przepraszam za drugi temat, ale już dostałem link z aktywacją konta i mogę w takiej formie napisać temat, żeby nikt później nie mówił, że mam zrobić konto. ![]() Jestem początkującym użytkownikiem php. Robię stronę pewnej osobie i potrzebuje wyszukiwarkę do niej. I tutaj cały problem. Nie potrafię zrobić takiej wyszukiwarki jaka jest na http://www.autofelgi.pl/index.php Tam po wpisaniu kriteriów szukania, wyświetlane są wyniki po ok. 10 na stronie. Czy ktoś potrafi mi pomóc i opisać jak takie "cacko" zrobić ? Z góry bardzo dziękuję wszystkim starającym się pomóc. ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Oczywiscie całość nalezy odpowiednio zabezpieczyc (filtracja danych). No i dodac Stronicowanie - http://phpedia.pl/wiki/Stronicowanie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może to trochę dziwnie zabrzmi, ale co muszę oprócz wyżej wymienionych rzeczy zrobić ?
![]() A może ktoś mógłby to za mnie zrobić ? :roll2: Ten post edytował sandei 17.08.2006, 12:31:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Jasne
![]() ![]() Hwao podał Ci zapytanie SQL - wywołaj je np. z poziomu skryptu php, przetwórz i wyświetl. Informacje o sposobach operowania na bazie danych za pomocą php znajdziesz tutaj Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Cysiaczek troche źle mnie zrozumiałeś. Ja poprostu nie wiem jak to zrobić. I licze na pomoc a nie wykorzystywanie kogokolwiek.
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć krok po kroku ? ![]() ![]() Ten post edytował sandei 17.08.2006, 15:19:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Dobra nie bede pisał zbednych komentarzy
![]() 1. Tworzysz formularz - pole auto - pole felgi - pole sruby 2. Sprawdzasz czy zostało cos wyslane w formularzu (tym z auto felgi i sruby) 3. Zostalo wykryte, filtrujesz dane przeslane przy pomocy np mysql_escape_string" title="Zobacz w manualu php" target="_manual() 4. Składasz SQL
|
|
|
![]()
|
|
Kurcze bardzo głupio mi ale..... jak zrobić ten formularz
![]() Ps. Widać jaką mam wiedzie na ten temat ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znasz wogóle htmla ? chociaz bo do formularza to on wystarcza ;/
a w pliku szukaj.php dajesz to co napisał kolega wyrzej ![]() w miejsce ... dajesz nastempne pola input ;p czyli kryteria szukania Ten post edytował dawhol 17.08.2006, 19:50:32 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc. A więc mam już ten formularz i szukaj.php na którym znajduje się ten kod. Teraz o co chodzi w punkcie nr 3
![]() ![]() Ps. Jeżeli mam już skończyć pisać o tej "felernej" wyszukiwarce to piszcie... ehh. Ps2. Strona która robię to: http://www.autofelgi.yoyo.pl |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hwao podał Ci wszystko jak na tacy. Na stronie, którą podałeś w pliku szukaj.php masz jakiś błąd składni. Wygląda na to, że nie znasz w ogóle podstaw php/SQL. Poczytaj jakieś kursy dostępne w necie - na pewno pomogą ;-)
A w punkcie trzecim podanym przez Hwao chodzi o przefiltrowanie danych wprowadzonych przez formularz przed ich wprowadzeniem do bazy danych. Więcej na temat działania funkcji znajdziesz w manualu. -------------------- Załóż konto na dropbox.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu chyba Koledze chodziło o formularz z polami <option>. Czyli należałoby zrobić go tak:
sandei.. do tego co kolerzy napisali potrzebna Ci będzie baza danych. Czy wiesz jak ją utworzyć, jak z nią pracować i jak łączyć php z MySQL'em ? Nie pytam złośliwie tylko przydałoby się wiedzieć na jakim etapie jesteś, bo jeśli nie potrafisz tego co wymieniłem powyżej to nie ma sensu pisać kolejnych skryptów ![]() -------------------- Początkujący
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
=kokos= nie czepiaj sie zróbiłem mu ten formularz przykłądowo zeby widział jak to mniej wiecej wyglada, ale zgodze sie z toba ze jezeli nie zna sie chocby podstaw php i mysql to niema sie po co zza to zabierac bo wtedy to tylko strata czasu.
Nie lepiej zlecic ta strone jakiemus doswiadczonemu webmasterowi ? ;p -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Oczywiście jakąś wiedze na ten temat mam, ale nie wystarczy ona do zrobienia czegoś wielkiego
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dawhol ja się nie czepiam tylko wtrąciłem się do rozmowy
![]() ![]() Sandei odezwij się jak baza będzie gotowa ![]() ![]() Ten post edytował =kokos= 18.08.2006, 22:42:00 -------------------- Początkujący
|
|
|
![]()
|
|
Jeżeli nie masz jeszcze tabeli w bazie danych to może ona wygladać tak:
Przykładowy rekord:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:42 |