![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
WItam - jestem tutaj raczkujacy wiec prosze o wyrozumialosc - wiec tak mam tabele z nastepujacymi polami id, data, godz, nr_zgl, osoba, opis i chciabym teraz uaktualnic jeden z wierszy w tej bazie poprzez formularz z lista rozwijana np. wybieram sobie z listy rozwijanej (z kolumny) nr_zgl wartosc i wyswietlaja mi sie wszystkie wartosci z kolumn (id, data, godz, nr_zgl, osoba, opis) z danego wiersza które mozna zmienic - ja moge sie do tego zabrac, powiem tak iz samo uaktualnienie w bazie nie jest klopotem problem to formularz w ktotym jest pole rozwijane i przekazanie zmiennej do php - dzieki za jakakolwiek pomoc
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem czy dobrze zrozumialem ale jesli chcesz to zrobic to przy wyciaganiu z bazy wrzucasz to w <input> i edytujesz co chcesz a po nacisnieciu submita robisz updata
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam taki kod:
A chcialbym to samo zrobic na liscie rozwijanej |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 252 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2004 Skąd: Skierniewice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
chyba bez ajaxa nie da rady
robisz funckję pobierającą w bazy nr_zgloszenie i ładującgo go do list (w php) i do tej listy podpinasz funkcję js ktora za pomocą ajaxa będzie przekazywała nr_zgloszenie do serwera i będzie odbierać formularz z wypełnionymi polami i wstawiać go na stronę. Ja to tak widzę
Pisane z ręki ale powinno być ok, poza tym to nie temat na bazy danych wg mnie. Ten post edytował artur81 16.08.2006, 13:51:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
O shit teraz mi zabiles klina - nie wiem co to "ajaxa" i nie za bardzo znam js ale cos pomysle - czyli mowisz ze nie da sie w ten sposob co opisalem wybrac jeden wiersz z listy rozwijanej i go wczytac do pol input ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robisz tak jak ci pokazal @Artur81 tylko ze ja bym zrobil
a na stronie edit robisz wyciaganie z bazy
wrzucasz do inputow i po temacie -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
ok dzieki - zaraz to wrzuce i przetestuje
powiedzcie mi co zrobilem nie tak w tej linijce kodu : $wynik=mysql_query("select * from zgloszenie where id = $_GET['id']"); bo w logach wywala mi parse error, expecting `T_STRING' or `T_VARIABLE' or `T_NUM_STRING' in /var/www/htdocs/baza/baza1/zmien.php on line 35" title="Zobacz w manualu php" target="_manual |
|
|
![]()
|
|
tak ma byc $_GET[id]
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
|
|
![]()
|
|
ok nastepne pytanko :-D mam kod php :
$wynik=mysql_query("select id, nr_zgl from zgloszenie"); $wykonaj = mysql_db_query($baza, $wynik); //wybieranie zlecenia z bazy echo "<form action=\"$php_self\">"; echo "<select name=od onchange=\"self.location.href = this.value\">"; while ($r= mysql_fetch_assoc($wynik)) { $id=$r['id']; $nr_zgl=$r['nr_zgl']; echo '<option value="'.$id.'">'.$nr_zgl.'</option>'; } echo "</select>"; echo "<input type=\"submit\" value=\"Dodaj\">"; echo "</form>"; Wszystko pieknie ladnie w liscie rozwijanej pojawiaja sie wartosci z danego pola ale jak wybiore obojetnie jaka wartosc z listy automatycznie przechodzi mi do strony o numerze id rekordu ktory wybralem (wybralem wartosc o numerze id=5) Not Found The requested URL /baza/baza1/'.5.' was not found on this server. co moze byc przyczyna ? |
|
|
![]()
|
|
zamien to :
na
a automatycznie przechodzi bo masz opcje onchange jak ja usuniesz to bedziesz musial robic jak robiles ale dorzucic submita na koniec edit: P.s. wrzucaj kod w odpowiednie znaczniki Ten post edytował skowron-line 16.08.2006, 16:11:54 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robisz tak jak ci pokazal @Artur81 tylko ze ja bym zrobil
a na stronie edit robisz wyciaganie z bazy
wrzucasz do inputow i po temacie Takie rozwiązanie nie bedzie chyba zbyt dobre. Temat: SQL Injection Insertion -------------------- Załóż konto na dropbox.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
no to jeszcze raz od poczatku - cos nie wychodzi albo ja zle przepisuje :-)
KOD:
do tej pory jest OK - lista rozwijana w ktorej umieszczone sa numery zgloszen z danej kolumny ale jezeli wybiore obojetnie jaka pozycje w liscie to przekierowuje http://jakistamadres/link.php?site=edit&id=%225%22 - pytanie moje brzmi co mam umiescic w tym pliku link.php bo za bardzo juz sie zakrecilem ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W ogole sie za to zle zabierasz.
Po co przekazujesz w value jakies url'e? Jak chcesz przekazac dane z formularza do pliku link.php to wpisz ścieżke do link.php w action.
zamiast jakiegoś przekombinowanego:
zrób:
zamiast :
po prostu:
do tego dodaj jedno pole:
Teraz do pliku link.php trafią wszystkie dane w tablicy $_POST Ten post edytował My4tic 17.08.2006, 16:26:30 -------------------- Załóż konto na dropbox.
|
|
|
![]()
|
|
OK My4tic - jakbys mogl zerknac na ten kodzik:
plik1.php
plik2.php
A w logach mi wywala blad Undefined index: id jak jest przekazywana do pliku2.php - co moze byc przyczyna Ma ktos jakis nowy pomysl ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:23 |