![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 4 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Postanowiłem na swojej stronie skorzystać z systemu szablonów, aby oddzielić treść od logiki i ułatwić późniejsze modyfikcje. W zaiązku z tym mam takie pytanie, który sposób na przekazanie zmiennych do OPT i zwrócenie komunikatu jest lepszy.
Pierwsza propozycja: Jakas funkcja wewnątrz klasy:
Plik php:
No i wreszcie pliki opt:
Druga propozycja: Jakas funkcja klasy:
Plik php:
No i .tpl
Chodzi mi konkretnie o to, czy jest sens robienia warunkow (podczas pisania czegos bardziej skomplikowanego bardzo pomieszanych) w plikasz szablonow, skoro moge tam przekazac gotowy wynik do wyswietlenia... Co prada w tym przykladzie nie do konca jest jasne o co chodzi, ale np. przy rejestracji uzytkownikowi moze wyswietlic sie 5 roznych bledow (puste pole, powtorzony login, powtorzony mail, zle haslo itd.). Gdy przekazuje wyniki jako liczby (albo wartosci TRUE, FALSE, 'Y', 'N' etc.), w szablonach tworza sie bardzo skomplikowane warunki. A w koncu nie o to chodzi. Czy moge przekazywac gotowy tekst do szablonu i czy ma to sens? Caly skrypt pisalem od podstaw i ma sluzyc tylko za przyklad, wiec gdzies moze byc blad. Nie zwracajcie na to uwagi ![]() Ten post edytował Albitos 16.08.2006, 04:26:34 -------------------- Albi's Jogger - z pamiętnika młodego programisty
Orodlin Team Member |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 05:59 |