![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-janusz23- |
![]()
|
Goście ![]() |
CZesc jest tu nowy i moja wiedza na teamt php nie jest duza... dlatego PROSZE o pomoc.
Mam problem z : 1. gdzie w ponizszym pliku wpisac takie ograniczenia aby na serwrer byl przesylany jedynie plik jpeg, jpg i gif?? 2. jak zrobic zeby wszystkie te pliki zapisywalay sie ma serwerze np. w katalogu o nazwie zdjecia?? Proszę o pomoc <?php $file = $HTTP_POST_FILES["plik"]["tmp_name"]; $zapisz_jako = $HTTP_POST_FILES["plik"]["name"]; if (!copy($file, $zapisz_jako)) { print ("Kopiowanie pliku nie powiodło się...<br>\n"); } print "<BR>Nazwa pliku: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["name"]; print "<BR>Rozmiar pliku: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["size"]; print "<BR>tymczasowo: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["tmp_name"]; print "<BR>Typ przesłanego pliku: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["type"]; ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
W php rozszerzenie lub nazwę pliku można zbadać dopiero po przesłaniu całego pliku na serwer, więc nie jest to optymalne rozwiązanie. Z pomocą może przyjść JavaScript, gdzie nazwę pliku umieszczonego w okienku do wysyłania plików możemy odczytać zanim zostanie on wysłany.
Nie wiem jak to zrobic w javascript - ale w php musisz poszukać funkcji która sprawdzi rozszerzenie pliku - w zależnosci o rozszerzenia wykonasz akcje
Ten post edytował L.Pociask 15.08.2006, 20:29:05 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
juz dzis cos takiego bylo poczytaj w manualu o pathinfo i napewno cos wymyslisz. a tak na marginesie to jesli plik przeslany na serwer nie zostanie skopiowany lub przeniesiony na inna lokalizacje to po wykonaniu skryptu jes on automatyczcnie usuwany wiec nie bedzie on smiecil
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:54 |