![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 422 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2005 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisałem skrypt oparty o ajax na localu i na localu elegancko działa. Wrzuciłem to na server w sieci i ajax jest niby wykonywany bo linki sa skracane, jednak nie wyswietla mi zadnych komunikatow. Zalaczam zrodlo scripts.js ( korzystam z prototype )
CODE /** * This file is part of SL-system. * @copyright 2006 All rights reserved, do not copy, edit or resale. * @author Krzysztof Jagiełło <balonyo@gmail.com> * @version 0.1 */ var error_sug = 0; var error_url = 0; function ajaxCut() { if( error_sug == 0 && error_url == 0 ) { $('mainPanelMsg').style.display = 'none'; $('mainPanelMsg').innerHTML = ""; var ajax = new Ajax.Request( 'ajax_request.php?action=cut&url_long=' + $F( 'url_long' ) + '&url_sug=' + $F( 'url_sug' ), { onComplete: ajaxCutProg }); } else { $('mainPanelMsg').innerHTML = "Zanim skrócisz link, musisz poprawić błędy ![]() $('mainPanelMsg').style.display = 'block'; } } function ajaxCutProg( req ) { var res = req.responseText; var arr; arr = res.split( '#' ); switch( arr[0] ) { case '1': $('mainPanelMsg').innerHTML = "Twój skrót to <a href='http://balon.pliki.pl/projekty/1_skroc/?short=" + arr[1] + "' class='short'>" + arr[1] + "</a>"; $('mainPanelMsg').style.display = 'block'; break; case '0': $('mainPanelMsg').innerHTML = arr[1]; $('mainPanelMsg').style.display = 'block'; break; } } function ajaxSug() { if( $F( 'url_sug' ).length > 0 ) { var ajax = new Ajax.Request( 'ajax_request.php?action=checksug&sug=' + $F( 'url_sug' ), { method: 'get', onComplete: ajaxSugProg }); } else { i_error( 'good', 'url_sug' ); return 1; } } function ajaxSugProg( req ) { switch( req.responseText ) { case 'yes': $('mainPanelMsg').innerHTML = "Podany skrót jest zajęty."; $('mainPanelMsg').style.display = 'block'; i_error( 'bad', 'url_sug' ); error_sug = 1; return 0; break; case 'no': $('mainPanelMsg').innerHTML = ''; $('mainPanelMsg').style.display = 'none'; i_error( 'good', 'url_sug' ); error_sug = 0; return 1; break; } } function i_error( type, i_name ) { switch( type ) { case 'bad': $( i_name ).style.border = 'solid 1px #cd8989'; $( i_name ).style.background = '#fff1f1'; break; case 'good': $( i_name ).style.border = 'solid 1px #a9d97d'; $( i_name ).style.background = '#f9fff4'; break; } } function validUrl() { if( $F( 'url_long' ).length > 0 ) { var valid = /^(http|https):\/\/[a-z0-9]+([\-\.]{1}[a-z0-9]+)*\.[a-z]{2,5}((:[0-9]{1,5})?\/.*)?$/.test( $F( 'url_long' ) ); if( !valid ) { i_error( 'bad', 'url_long' ); return false; } else { i_error( 'good', 'url_long' ); return true; } } } function checkUrl() { if( $F( 'url_long' ).length > 0 ) { if( validUrl() ) { var ajax = new Ajax.Request( 'ajax_request.php?action=checkurl&url=' + $F( 'url_long' ), { method: 'get', onComplete: ajaxUrlProg }); } else { return 0; } } } function ajaxUrlProg( req ) { switch( req.responseText ) { case 'yes': $('mainPanelMsg').innerHTML = "Podany adres był już skracany."; $('mainPanelMsg').style.display = 'block'; i_error( 'bad', 'url_long' ); error_long = 1; return 0; break; case 'no': $('mainPanelMsg').innerHTML = ''; $('mainPanelMsg').style.display = 'none'; i_error( 'good', 'url_long' ); error_long = 0; return 1; break; default: return 0; break; } } prosze o pomoc :/ -------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
bzdury.pl - Królestwo rozrywki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm.... u mnie to samo
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() edit : na drugim kompie konsola JS pokazuje błędy w pliku advAjax.js ![]() ![]() Ten post edytował jastu 25.08.2006, 19:06:51 -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
ten problem jak zauważyłem wystepuje na niektórych serwerach i obecnie nikt chyba nie wie dlaczego
![]() Pozdrawiam -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko co odpowiada za tą blokadę ?...inna usługa serwerowa ....błedy w konfiguracji.... nie mam najmniejszego pojęcia , to tak po prostu losowo się raczej nie dzieje...trochę tak nieładnie jak ktos ma płatny hosting i napisał sobie coś sporego a tu d..a
![]() ![]() EXPERYMENT : Są dwa komputery,na obu jest taka sama konfiguracja - Apache/php/MySql - oba mają publiczne IP i tą samą witrynę internetową. Jeśli nie staramy dostać się do nich z zewnątrz i pracują jako lacalhosty AJAX działa prawidłowo na obu . Natomiast próbując zajrzeć do nich z zewnątrz po publicznym ip ajax nie działa (pozostała część strony się ładuje ) ... po podłączeniu komputerków kablem skrosowanym dzieje się to samo ...... Dlaczego jeśli pracujemy na localhost to dla nas działa ajax ale dlaczego gdy chcemy światu coś pokazać to się nie da ! ![]() Ten post edytował jastu 26.08.2006, 16:40:25 -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja sobie poradzilem tak : AJAX. Mi advajax localhoscie nie chcial dzialac i jakos sie zrazilem do gotowych bibliotek i znalazlem ten kurs i dziala mi teraz wszystko
![]() Ten post edytował piotrekkr 23.10.2006, 18:13:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 7 Dołączył: 2.07.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm u mnie jest z kolei odwrotna sytuacja - na serwerze działa, a na localhoscie nie che :/ Nie wiecie dalej, co jest tego przyczyną?
wygooglowałem rozwiązanie, poskutowało ![]() link: http://www.dhtmlgoodies.com/forum/viewtopic.php?t=568 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat edit : na drugim kompie konsola JS pokazuje błędy w pliku advAjax.js ![]() ![]() O jakiej konsoli mowisz ![]() Ten post edytował Uzza 7.12.2006, 18:43:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj podawać całą ścieżkę do pliku php, czyli zamiast:
ajax_request.php?[...] podaj: http://nazwa.serwera.pl/ajax_request.php?[...] O jakiej konsoli mowisz ![]() W Mozilli Firefox w menu Narzędzia jest coś takiego jak Konsola błędów i tam pokazuje wszystkie błędy JS, bardzo przydatne narzędzie. Do AJAXa dodatkowo polecam wtyczkę Firebug, znajdującą się pod adresem http://www.getfirebug.com/ , pozwala podglądać zapytania i odpowiedzi AJAXa. Ten post edytował Zepco 8.12.2006, 21:03:21 -------------------- Jak stworzyć szybko działającą aplikację wolną od błędów?
Tego nie wiedzą nawet najstarsi indianie... :D Oprogramowanie jest jak katedra - budujesz, budujesz, budujesz, a potem... modlisz się! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:11 |