![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Problem mam dosc dziwny i pewnie niektorych z was ubawie do lez, lecz musze sie o to zapytac. W jaki sposob opisuje sie uzyte algorytmy, a dokladniej zasade ich dzialania, czy jest moze jakis co do tego standard. Czy po prostu sie opisuje 'krok po kroku' jak dany algorytm dziala i kiedy jest uzywany? Problem wynikl z tego, ze pisze prace zaliczeniowa, a nie wiem w jaki sposob mam sie pochwalic moimi pomyslami. Jest to najwazniejsza czesc pracy, wiec chce aby opis nie byl zbyt technuczny, tylko taki, ze nieprogramista bylby w stanie to zrozumiec, w jaki sposob dzialaja kody. Prosze o jakiekolwiek sugestie lub przyklady jak to robicie Pozdrawiam PS. Temat dodalem do Hydeparku, choc nie jestem pewien czy to odpowiednie miejsce. Tez poprzez wyszukiwarke nie znalazlem podobnego tematu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedyne i słuszne rozwiązanie to wg. mnie, to opisanie krok po kroku jak to działa na jednym lub kilku przykładach.
Tak u mnie na uczelni pokazywali działanie różnych algorytmów np. sortujących. -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ktoś kiedyś powiedział, że jeden rysunek wystarczy za kilka słów. Najłatwiej chyba pokazać algorytm w przez schematy blokowe.
-------------------- [::::::::] pump the plastic heart
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Owszem, jest standard służący do tworzenia m.in. schematu działania aplikacji. Jest to UML (Unified Modeling Language).
Zwróć uwagę w szczególności na diagramy aktywności. -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 19:57 |