![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam, pytanie jak w temacie.
Poniższy skrypt zwraca mi niestety jedynkę:
Ten post edytował heniu87 12.08.2006, 16:51:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gdzie Ci tą jedynkę wywala i z czego ma niby powstać '1-0' ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ups, pomylilem sie - blad pojawia sie przed wprowadzeniem wpisu do bazy danych, problem lezy w czym innym:
mam sobie pewien formularz z rozwijalna lista typu <select>, działa poprawnie, wyswietla sie "1-0".
po nacisnieciu przycisku submit pobierane sa zmienne metoda post:
nadal dziala poprawnie, wyswietla sie "1-0" ale gdy trzeba to wyslac do bazy danych:
to zamiast "1-0" wysyła do mysql "1". Jak temu zaradzić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz dodać do bazy wynik jako ciąg znaków a nie liczbę to musisz go wziąść w cudzysłów..
Nie mniej nadal nie rozumiem, czemu Ci się wyświetla 1.. Co się dzieje pomiędzy drugim a trzecim kodem, które teraz podałeś, następują bezpośrednio po sobie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Jeśli chcesz dodać do bazy wynik jako ciąg znaków a nie liczbę to musisz go wziąść w cudzysłów.. Prawda ![]() Cytat Nie mniej nadal nie rozumiem, czemu Ci się wyświetla 1.. No to juz sobie sam odpowiedziales. jak wyglada jego zapytanie?
Czyli do wynik wejdzie wynik dzialania: 1-0 czyli 1 ![]() Jaky wzial w cudzyslowy: To by bylo git proszę poprawić tytuł o znacznik zgodnie z zasadami forum Przedszkole: Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nospor ale zwróć uwagę, że w ostatnim przykładzie w echo on wkłada tą samą (niezmienioną) zmienną, którą wkładał do zapytania.. zmienna $wynik to nie jest wynik zapytania, gdyby tak było, byłoby to dla mnie jasne.
Jeśli przed wykorzystaniem w zapytaniu zmienna wynik ma wartość '1-0' to czemu miała by mieć inną potem (bez żadnej modyfikacji). php przecież nie wpiszę tam jedynki, bo MySQL tak wykalkulowało sobie jej zawartość ![]() Ten post edytował mariuszn3 12.08.2006, 16:53:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@mariuszn3 ale zwroc na jedna rzecz jaką on napisal:
Cytat to zamiast "1-0" wysyła do mysql "1". Wyraźnie jest napisane, ze do bazy wkladane jest 1. Autor topicu nie napisal ze kod: zwraca mu na koniec 1, tylko ze do mysql idzie 1. to roznica ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
aa tak masz rację.. zwracam honor.. nie doczytałem
![]() |
|
|
![]()
|
|
ok działa, wielkie dzieki!
zamieniłem
na
Myślałem że tak nie można, bo wysle mi wtedy "$wynik" do bazy danych i potrzeba do tego jakiejs nieznanej mi funkcji... Kto by pomyslal ze to takie proste... ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:19 |