![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Za jakiś czas będę miał problem. Otóż jakiś czas temu współpracowałem z marną 'agencją interaktywną' która korzystała w realizowanych projektach z mojego, autorskiego systemu zarządzania treścią. Współpraca się zakończyła, lecz firma nadal stawia serwisy korzystając z mojego systemu. Umowy były podpisywane osobno dla każdego projektu. Narazie postawili trzy strony. Gdy dobiją do pięciu planuję się upomnieć o swoje. Na co się powoływać podczas dochodzenia swoich praw, czym straszyć, ewentualnie gdzie zgłosić zajście? Jednym słowem jak ten temat ugryźć. Miał ktoś może podobne doświadczenia? -------------------- [::::::::] pump the plastic heart
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zanim straszyć, to zacznijmy od tego czy masz podstawy.
Jak wyglądały te umowy, czy te skrypty są nadal własnością Twoją czy agencji? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 25.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Umowy opiewają na wykonanie konkretnych serwisów. O zbywaniu się praw majątkowych nie ma w nich mowy. Nie mam ich akurat przy sobie, żeby zacytować
![]() -------------------- [::::::::] pump the plastic heart
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystaw im pisemko pisane surowym językiem prawniczym, znajdź paragrafy - w 90% taki "straszak" działa.
-------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
![]()
|
|
jedynym punktem umowy jaki dotyczy bezpośrednio systemu jest fragment:
"na zamówienie Zamawiającego, Wykonawca zobowiązuje się do wykonania systemu zarządzania treścią CMS w serwisie XXX firmy XXX" z tego co się orientuję, robiąc na umowę-zlecenie, wszystkie prawa majątkowe należą do mnie, chyba, że umowa stanowi inaczej. W tym wypadku stawiając kolejne serwisy w oparciu o moje skrypty działają nielegalnie. Mam rację? -------------------- [::::::::] pump the plastic heart
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 574 Pomógł: 2 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No masz tam napisane, że dla jednego konkretnego serwisu.
Po więcej zapytaj na pl.soc.prawo -------------------- jQuery, JavaScript i CSS - porady, tutoriale
highlab.pl - blog o technologiach, nauce i programowaniu |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapewne wykonywałeś to na umowę o dzieło, tak więc Twój cms jest dziełem, które przekazujesz zleceniodawcy wraz z prawami do niego, czyli wg mnie zbyt dużo nie wywalczysz :-)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dokladnie jesli umowa o dzielo to bedzie marnie chociaz mile widziana byla by konsultacja z prawnikiem
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:50 |