![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam problem z porcjowaniem wyników zapytania na "zasadzie Google" - czyli przez 1,2,3 itp. Nigdzie nie znalazłem żadnej porady na ten temat, szczególnie jeśli chodzi o porcjowanie z użyciem MySQL. W moim skrypcie zlepilem pare znalezionych przykladów i... wyszlo, ale jednak nie do konca. Oto fragmenty mojej rzezby... <?php if(($s=="") && ($e=="")){ $s="0"; $e="10"; } // to oczywiscie argumenty do LIMIT w MySQL... // dalej zabawa z zapytaniami w MySQL, wlacznie z wyliczeniem liczby rekordow = $ile // no i wlasciwa czesc skryptu...: if($ile > $s){ $s=$s+10; $ile_row=$ile/10; $ile_row=floor($ile_row); $azdo=$ile_row; for ($aa=0;$aa<=$azdo;$aa++){ $razy_row = $aa*10; $razy_row1 = $aa; $aa1=$aa+1; echo "<a href="costam.php">[$aa1]</a>"; } } ?> Gdzie problem? Wszystko jest OK, w momencie gdy przy wyliczaniu ilosci "podzielnikow" wychodzi okragla liczba. Zgodnie ze skryptem, nastepuje inkrementacja tej wartosci i stworzenie kolejnego podzielnika z linkiem, gdzie de facto nic nie ma! Probowalem uciec od tego na wiele sposobow - wszytkie okazaly sie zawodne - tzn. problem moze i znikal, ale wzamian pojawial sie nastepny (np. skrypt nie widzial ostatniej czesci wynikow zapytania). Co zrobic? I druga sprawa: w jaki sposob wyswietlac tylko okreslona liczbe "podzielnikow" - tzn. np po 5: <1 | 2 | 3 | 4 | 5> i w wypadku wyzszych <4 | 5 | 6 | 7 | 8> Z góry dzięki za KAŻDĄ pomoc. Pozdrawiam Jurek |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:49 |