![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio odbiła mi pała i postanowiłem napisać sobie chata. Przyjmuję że każdy będzie wiedział o co mi chodzi.
Głównym moim problemem jest odświeżanie okna dialogowego. Głupi pomysł, ale nie umiałem wymyśleć lepszego: okno odświeża się co 1 sec ![]() I teraz kieruje pytanie do Was koledzy ![]() Jak zrobić (teoria, może przyklady jakieś, zarzucicie jakimś kodem ![]() oczywiście: jak najmniej JavaScriptu ![]() Pozdrawiam, Athlan ![]() Ten post edytował Athlan 9.08.2006, 09:04:46 -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 252 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2004 Skąd: Skierniewice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nie wiem czy dobrym rozwiązanie jest odświeżanie strony co sekunde, zrobisz jakąś szatę graficzną,
przykładowo niech plik razem ze zdjęciam waży 5 kb, jak szybko skończy ci się limit transferu na serwerze? Chyba że piszesz dla siebie na locala, poza tym możesz sprobować z Ajaxem i do diva na stronie wstawiać ostatni dodany wiersz a reszta automatycznie do góry. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ajax Ci zdecydowanie polecam, podobno świetnie sie sprawdza. Przeczytaj na blogu hwao notkę o czacie
![]() ![]() -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra... fajnym pomysłem jest dodanie div'a
![]() ![]() ![]() pozdrawiam ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już kiedyś to napisał - do chatu najlepszy rozwiązaniem jest AJAX. Pisałem mały chat dla zabawy w AJAX'ie (dla zabawy z AJAX'em) - wyszedł lepiej niz myślałem
![]() |
|
|
![]()
|
|
no dobra... zaczne się uczyć AJAX'a ale jak to ma dokładnie działać? co sekundę wysyla zapytanie do bazy czy są nowe wiadomości? no bez przesady
![]() jakieś pomysły o sprawdzanie nowych wiadomości ? -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 800 Pomógł: 0 Dołączył: 26.11.2005 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po kiego grzyba co sekundę
![]() --- Juz raz dostałes ostrzeżenie za nabijanie posów. Widzę że nadal to robisz. Jak masz coś do przekaznia konkretnego to pisz, jak nie to się wstrzymaj. ~mike_mech -------------------- Jah Music Is On My Mind !
|
|
|
![]()
|
|
@Turgon wyczerpująca wypowiedź... to jak też wyczerpująco: bo tak
![]() a ta na serio: no trzeba być na aktualce... ten chat bedzie przeznacvzony do konferencji ale narazie jest raczej... shoutbox'em ![]() ponawiam pytanie: zaczne się uczyć AJAX'a ale jak to ma dokładnie działać? ![]() pozdrawiam serdecznie ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już kiedyś to napisał - do chatu najlepszy rozwiązaniem jest AJAX. Pisałem mały chat dla zabawy w AJAX'ie (dla zabawy z AJAX'em) - wyszedł lepiej niz myślałem ![]() @NetJaro na home.pl rozmowa z konsultantem odświeża całą stronę, czy to ten Twój czat? czy nie to co trzeba oglądam? chciałbym zobaczyc jak to działa. Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
@kossa no coś Ty, takie badziewie, mam lepsze i sie samo odświeża nawet
![]() czy to nie obciązy bazy jak wykonam np zapytanie: czy jest jakaś nowa message od ostatniego refreshu i tak co 1 sec? (krótkie zapytanie ale jednak obciąża) pozdrawiam ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Boże weź poczytaj na jakiej zasadzie działa Ajax i reszte juz będziesz wiedział. Btw jest juz kilka takich topiców.
Cytat czy to nie obciązy bazy jak wykonam np zapytanie: czy jest jakaś nowa message od ostatniego refreshu i tak co 1 sec? po co ? Ten post edytował Apo 9.08.2006, 11:11:17 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Boże weź poczytaj na jakiej zasadzie działa Ajax Wiesz... zawsze jak zakładam topick czytam najpierw dokumentację ![]() pomyślałem o takie rozwiązaniu: Ajax sprawdza zapytaniem czy nie ma nowszych informacji niż ostatnia data zawarta w sesji, jezeli są... dodawane są indormacje do DIV'a, jeżeli nie ma, ustawaimy datę sesji na aktualną powinno być dobre ![]() ![]() pozdrawiam ![]() --EDIT-- @Apo - a jak chcesz sprawdzić czy są nowe messagesy? samo nie przydzie ![]() Ten post edytował Athlan 9.08.2006, 11:14:12 -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lol. A słyszałem że jesteś najlepszy, masta i wogle ...
Przy dodawaniu nowego wpisu ajax wysyła tresc do php, nastepnie php zapisuje dane w bazie i odczytuje wpisy, które następnie przesyła spowrotem do ajax'a a ten je wyświetla w divie... Ten post edytował Apo 9.08.2006, 11:16:46 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Przy dodawaniu nowego wpisu ajax wysyła tresc do php, nastepnie php zapisuje dane w bazie i odczytuje wpisy, które następnie przesyła spowrotem do ajax'a a ten je wyświetla w divie... no a jak ktoś nic nie pisze? to jak dostanie nowe wiadomości napisane przez innych? Cytat lol. A słyszałem że jesteś najlepszy, masta i wogle ... dzieki ![]() pozdro ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nastepnie php zapisuje dane w bazie i odczytuje wpisy, które następnie przesyła spowrotem do ajax'a a ten je wyświetla w divie... Po pierwsze to co jak jak ja nic nie napiszę, to co będzie? Po drugie: "następnie przesyła spowrotem do ajax'a" - niewinnie się pisze, ale ciekaw jestm jak to zrobisz? Musiałbyś nasłuchiwać czekając na dpowiedź, albo pytać co jakiś czas czy coś jest. Na przykład co sekundę. Inaczej nie da rady tylko pytać co 1sek. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
chyba ze w momencie dodania przez usera wiadomosci or smth wysylac zapytanie przez ajaxa ....
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Po pierwsze to co jak jak ja nic nie napiszę, to co będzie? Po drugie: "następnie przesyła spowrotem do ajax'a" - niewinnie się pisze, ale ciekaw jestm jak to zrobisz? Musiałbyś nasłuchiwać czekając na dpowiedź, albo pytać co jakiś czas czy coś jest. Na przykład co sekundę. 1. Jak nic nie napiszesz to nic sie nie zrobi ![]() 2. Dawno nie używałem Ajaxa ale opisze to jak ja to widze: User wysyła treść wpisu -> Ajax przekazuje ją do php -> php zapisuje treść w bazie -> php odczytuje treści i wyświetla je -> Ajax przekazuje treść jako Response.Text (chyba tak to sie nazywało) ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat 1. Jak nic nie napiszesz to nic sie nie zrobi no a ma sie automatic zrobić ![]() ![]() user jeżeli coś napisze to mu sie odświeży a jak nic nie napisze to musi mu się odświeżyć samo... chyba logiczne ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~Athlan ja wiem jak to zrobić.
Pytałem retorycznie ~Apo, który napisał "które następnie przesyła spowrotem do ajax'a a ten je wyświetla w divie" O mija logike to Ty się nie martw ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprostu np. co 5 sec pobieraj ajaxem jaka zawartość ma się wstawić do diva
![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:38 |