![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chciałbym zrobić taki patent, że goście wchodzący na moje forum dyskusyjne musieliby przejść obowiązkowo przez stronę główną serwisu - czyli po prostu klinknąć na link umieszczony w menu. Tak sobie myślę, że skrypt musiałby sprawdzać, historę przeglądarki chyba... ale mogę się mylić... I najlepiej jakby w przypadku nieprawidłowości wyświetlał okienko z informacją o złym postępowaniu i otwierał główny serwis. Ale jak mam być szczery to nie mam pomysłu na takie cuś... próbowałem w JavaScript ale jakoś współdziałanie z php nie wychodziło najlepiej... ![]() Jakieś pomysły? Plisss... -------------------- Pozdro...
Marlboro |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Witam,
Chciałbym zrobić taki patent, że goście wchodzący na moje forum dyskusyjne musieliby przejść obowiązkowo przez stronę główną serwisu - czyli po prostu klinknąć na link umieszczony w menu. Tak sobie myślę, że skrypt musiałby sprawdzać, historę przeglądarki chyba... ale mogę się mylić... I najlepiej jakby w przypadku nieprawidłowości wyświetlał okienko z informacją o złym postępowaniu i otwierał główny serwis. Ale jak mam być szczery to nie mam pomysłu na takie cuś... próbowałem w JavaScript ale jakoś współdziałanie z php nie wychodziło najlepiej... ![]() Jakieś pomysły? Plisss... Korzystając tylko z tego co oferuje przeglądarka nie da się tego zrobić ze względu na bezpołączeniowy charakter protokołu HTTP. Bazowanie na HTTP_REFERER czy historii przeglądarki nie daje pewności ponieważ informacje te pochodzą od klienta i mogą być sfałszowane. Ja ten problem rozwiązałem sesjami i trzymaniem po stronie serwera historii przejść w obrębie sesji. Wtedy można wymusić takie postępowanie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na sesjach można by zrobić tak na przykład:
[php:1:351902ce10]<?php // Strona główna session_start(); $_SESSION["main"]="tak"; // Podstrona session_start(); if($_SESSION["main"]!="tak") { Header("Location: index.php"); } elseif($_SESSION["main"]=="tak") { unset($_SESSION["main"]); // Dalszy kod } ?>[/php:1:351902ce10] Jest to rozwiązanie teoretyczne, nie próbowałem czy to działa. Update: poprawka w kodzie :-) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2003 Skąd: Mazury Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Inne, może nie lepsze, a może i tak, rozwiązania, to np. cookie w które zapisujesz informacje i forum które sprawdza. Np. na stronie zapisujesz do cookie date, czas i np. kto ma dziasiaj imieniny w md5. A na stronie forum jest porównanie, jak pasuje to ok, jak nie to spadaj.
-------------------- <<< EB >>>
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Inne, może nie lepsze, a może i tak, rozwiązania, to np. cookie w które zapisujesz informacje i forum które sprawdza. Np. na stronie zapisujesz do cookie date, czas i np. kto ma dziasiaj imieniny w md5. A na stronie forum jest porównanie, jak pasuje to ok, jak nie to spadaj.
Ale się musi zdziwić ktoś, kto wszedł na tą pierwszą stronę o godz. 23:59:59 a na drugą chce wejść o 00:00:01. ![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 03:29 |