![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wiec tak jest juz to moja trzecia funkcja jaka napisałem
![]() Jest to plik akcja.php z mojej ksiegi gosci (panelu admina) 1) jezeli w adresie dam akcja.php?gbook=edit&id=1 to bede mógł edytowac 1 wpis 2) jezeli w adresie dam akcja.php?gbook=del&id=1 to będę mógł usunac wpis o numerze 1 3 jezeli w adresie dam akcja.php?gbook=save&id=1 to bede mógł zapisac wpis 1 po edycji. No i problem jest taki ze jezeli robie edytujk to on mi najpierw usuwa ;/ wpis a pozniej chce go edytowac mimo ze ma funkcje warunkowo w której usunac moze tylko wtedy gdy $gbook jest równa del ;/ Prosze o pomoc w znalezieniu błedu bo szukam juz od prawie godziny =/
PS. Skrypt jest prototypem ![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Znasz może różnice pomiędzy operatorem przypisania, a operatorem porównania?
Może jak poznasz, to poprawisz skrypt i będzie działał ![]() Pozdrawiam -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tutaj robisz if'a z warunkiem przypisania $gbook wartości del. ![]() Poprawny kod:
Ten post edytował Wieviór 8.08.2006, 16:43:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 256 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mialem z dwoma == i mi tez nie działało ;/
tzn jak mam dwa to nic sie nie dzieje ani nie wyswietla. Ten post edytował dawhol 8.08.2006, 16:52:09 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
A wszędzie dajesz == ? Bo poza tym, to kod wygląda normalnie (powinien działać). Może czegoś brakuje? Jakiejś zmiennej? Sprawdzas, czy istnieje $id ?
-------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
wszedzie a id istnieje wpis w bazie jest ;/ naprawde sam sie zastanawiam przez godzine prawie szukalem bledu i zadnego nie znalazłem i jak mowie próbowałem z == i z =
![]() ![]() ![]() ![]() EDIT: dobra jeden problem naprawilem ale pojawi lsie drugi ![]() problem mialem poniewaz zmienna $gbook = $_GET['gbook']; byla poza fukncja musiałem ja tez tam wlozyc i prawie wszystko zadziałało oprócz zapisu ![]() ![]() Ten post edytował dawhol 8.08.2006, 17:10:36 -------------------- |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zmień ten kod na:
|
|
|
![]()
|
|
~Wieviór
Co do tego co kazałes zmienic nic to nie da i nie dalo bo sprawdzałem jedyne co siezmieni to w razie wykonania nie zostane poinformowany o tym ze wpis został zmieniony, -------------------- |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
To może daj jescze or mysql error, żeby pokazał jaki jest błąd
|
|
|
![]()
|
|
dalem ale zapomnialem o tym napisac bo z lekka sie dzisiaj zle czuje o to odpowiedz::
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'WHERE id=1' at line 1 niby cos z zapytaniem sql ale zastanawia mnie co ;/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Wyprintuj sobie to zapytanie,to zabaczysz dlaczego jest blad
![]() Pozdrawiam -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Po prostu kwestia cudzysłów itp. itd. Zobacz tak ![]() |
|
|
![]()
|
|
działa kurde zapomnialem o glupich cudzysłowiach ;/
ale tylko teoretycznie ;/ bo do bazy danych zapisuje puste pole ;/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No a co ma zapisywać jak nie puste pole?
![]() -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
tak jezeli wcisnie sie zapisz to jescze raz zostanie przeladowana strona i z pola textarea name=wpis zostanie wyciagnieta zmienna poniewaz mam register globals on ale pozniej to poprawie ale to nie o to chodzi bo ani tak ani tak nie aktualizuje pola tylko je czysci ;/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawet jeśli masz register_globals = On, to ta zmienna $wpis ci sam do wnętrza funkcji nie wlezie. Jak już tak chcesz to zapisać, to dodaj na początku swojej funkcji:
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki teraz wszystko pięknie działa
![]() ![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 09:01 |