![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla przykładu :
Nie wiem czemu dla poprawnego działania muszą byc we fragmencie kropki
a ponizej 1 kropka :
Wstawiam je w swoich skryptach "na czuja" wiem ze tak musi byc ale nie wiem dlaczego. Moze mi ktos to w prosty sposob wytlumaczyc, lub podeslac link do odp. Ten post edytował free 8.08.2006, 12:00:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 269 Pomógł: 0 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki Nospor za szybką odpowiedź, lae podesłany link nie rozwiązuje mojejgo problemu nadal nie wiem dlaczego stosuje sie to w adresach przy zmiennych
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ale czy ty nie doczytales ze . laczy dwa stringi? a stosuje sie to wszedzie. a ze akurat przy Twoich adresach tez to dlatego ze tam sa dwa stroingi do polaczenia. tu nie ma zadnej filozofii.....
to jest zwykly tekst do polaczenia. rowie dobrze zamiast twego adresu moze byc: zasada identyczna. a jaki tam tekst wstawisz to twoja sprawa -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Juz mi sie rozjasnia :
operator kropki "zwraca łańcuch będący połączeniem zawartości lewego i prawego operandu". Jezeli dobrze rozumiem to owa kropka potrzebna jest by połączyć w moim adresie www.strona.pl/index.php?page= z $id To nie doskonałość skladni jezyka podobnie jak koniecznosc stosowania break po kazdym case w poleceniu switch. Jeszcze takie teoretyczne pytanie : Napisales mi:
Czy w kodzie: poprawne bedzie pominiecie ostatniej kropki z tego wzgledu ze nie uzywam niczego po $r[id] ? Czyli w Twoim przypadku "tekst2". Ten post edytował free 8.08.2006, 12:25:20 |
|
|
![]()
|
|
Cytat To nie dooskonałość skladni jezyka podobnie jak koniecznosc stosowania break po kazdym case w poleceniu switch. Jak to na forum ludzie potrafią czlowiekowi humor poprawic ![]() Patrzysz tylko wąskim okiem na pewne sprawy. break ma swoje zastosowanie. czasami jest potrzeba by nie bylo zakonczenia case i wtedy break sie nie daje... ale moze z czasem sie ta wiedza dojdzie. Co do kropki to jak ty chcesz laczyc stringi? "ala"+"ola"+"zosia"? zamiast . dac + ? Popatrz jeszcze jak inaczej mozna wstawiac zmienne do stringa: http://pl.php.net/manual/pl/language.types...g.syntax.double i tym razem przeanalizuj to. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
W podeslanym przez Ciebie I linku
Jest 1 kropka wiec zastanawiam sie czy dopuszczalne jest zastosowanie:
Cytat ale moze z czasem sie ta wiedza dojdzie co do break CYTUJE: "Kolejna sprawa - zauważmy słowo break (przerwij) po algorytmie przypisanym kazdemu wariantowi. Słowo nie jest integralną częścią zwrotnicy, ale praktycznie zawsze musi w niej się znaleźć i to wiele razy. Moim zdniem koniecznosc konczenia kazdego skrawka algorytmu poleceniem break jest błędem w konstrukcji języka" "C++ Ćwiczenia praktyczne" Andrzej Stankiewicz str 45. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jest 1 kropka wiec zastanawiam sie czy dopuszczalne jest zastosowanie: to uruchim swok kod i sie dowiesz ze nie jest...jest jedna kropka bo laczy tylko dwa stringi: "pierwszy"."drugi" Ale jak laczysz 3 to musza byc 2 kropki, to chyba analogiczne: "pierwszy"."drugi"."trzeci" Cytat co do break CYTUJE: "Kolejna sprawa - zauważmy słowo break (przerwij) po algorytmie przypisanym kazdemu wariantowi. Słowo nie jest integralną częścią zwrotnicy, ale praktycznie zawsze musi w niej się znaleźć i to wiele razy. Moim zdniem koniecznosc konczenia kazdego skrawka algorytmu poleceniem break jest błędem w konstrukcji języka" "C++ Ćwiczenia praktyczne" Andrzej Stankiewicz str 45. A ja ci zacytuje: "Konczenie kazdego skrawka poleceniem break nie jest bledem konstrukcji" "forum.php.pl" nospor dnia 08.08.2006 No i prosze, mamy teraz dwa cytaty i juz jest problem ![]() Przyklad
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Odbiegamy od tematu z tym break.
Wedlug mnie i cytowanego Pana Stasiewicza wystarczyloby dac srednik jak w pozostalych zwrotnicach. Cytat Ale jak laczysz 3 to musza byc 2 kropki, to chyba analogiczne: "pierwszy"."drugi"."trzeci" ale ja łącze 2, albo mi sie ... wiec zastanawiam sie nad ta 1 kropką.
u mnie stasuje miejwiecej tak : wiec mam 2 stringi ktore łączę 1 kropką |
|
|
![]()
|
|
$zm = "tekst1".$r['id']."tekst2"; - tu masz 3 rzeczy do laczenia:
1)"tekst1" 2) $r['id'] 3) "tekst2" $zm = "tekst1".$r['id'].; tu masz 2 rzeczy: 1)"tekst1" 2)$r['id'] kropka na koncu nie potrzebna, wrecz zbedna
Cytat Wedlug mnie i cytowanego Pana Stasiewicza wystarczyloby dac srednik jak w pozostalych zwrotnicach. Jak to sobie wyobrazasz? Srednik konczy bezposrednia konstrukcje. a jesli bys chcial miec sytuacje co przedstawilem to nie dasz srednika? Wowczas ci poleci parse errorem
|
|
![]()
|
|
Cytat $zm = "tekst1".$r['id'].; tu masz 2 rzeczy: 1)"tekst1" 2)$r['id'] kropka na koncu nie potrzebna, wrecz zbedna I o to mi chodziło w kodzie tez mam 2 rzeczy bo chyba class=link.. nie dotyczy bezposrednio adresu a jest tylko dodatkeim formatowania. Wiec usunelem kropke na koncu czy jest poprawnie ? Cytat Jak to sobie wyobrazasz? Srednik konczy bezposrednia konstrukcje. a jesli bys chcial miec sytuacje co przedstawilem to nie dasz srednika? Wowczas ci poleci parse errorem dokladnie wyskoczy błąd jezeli uzyjemy tylko srednika bez break; i dlatego jest to Cytat błędem w konstrukcji języka jak to stwierdza znany programista Andrzej Stankiewicz. Nic dodać nic ująć. Przeciez mozna łączyć case ze sobą poprzez case 0: case 1: chodzi mi tylko o to by zrozumiec skad sie wziely dletego wtrąciłem ten przykład z case i break bo podobnie ma sie to ze skladnia uzywania kropki łączące 2 stringi ze soba. Na chłopski rozum /a taki mój jest/ kropki to dodatkowy bajt w skrypcie. Ale nie podwazam ich stosowania skoro są w składniu to musze sie dostosowac i stosowac je. Ten post edytował free 8.08.2006, 13:21:14 |
|
|
![]()
|
|
Cytat tez mam 2 rzeczy bo chyba class=link.. nie dotyczy bezposrednio adresu a jest tylko dodatkeim formatowania. jakie 2? trzy:Wiec usunelem kropke na koncu czy jest poprawnie ? 1)<a href=admin/newsy/edytuj.php?id= 2)$r['id'] 3)class=\"link-menu\">edytuj</a> Co do case to juz z tobą nie dyskutuje. zresztą na temat kropek tez nie bo widze ze jednym uchem wlatuje, drugim wylatuje i ty dalej swoje -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dlaczego class=\"link-menu\" jest trzecim stringiem ? przeciez nie dotyczy adresu a jest tylko dodatkiem CSS ?
|
|
|
![]()
|
|
Pytanie za 100 punktow: jak to w calosci wyglada? tak:
czy inaczej? Bo jesli tak jak pokazalem, to masz 3 rzeczy. jesli inaczej to pokaz. bo caly czas mam wrazenie ze pokazales mi tylko kawalek kodu, ktory jest bez sensu. bo jesli to jest html, to dawanie tam kropek jest bez sensu, jak rowniez bez sensu jest wstawianie tam zmiennej $r -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
To jest czesc z kodu php i wyglada tak jak podales powyżej
|
|
|
![]()
|
|
No to skoro tak jest, to widac przeciez ze to są 3 rzeczy do polączenia, ktore ci rozpisalem w postach powyzej. Jesli ty tego nadal nie widzisz i nie rozumiesz, to ja sie poddaje i zycze milego dnia. Koniec dyskusji.
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
TZN bez tej komendy echo.
Po prostu jest kod strony php i miedzy innymi ten fragment:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolejną "niedoskonałością" języka php jest to, że nie można wstawiać sobie do niego byle jakiego tekstu, bo interpreter go nie zrozumie i wywali błąd. Dlatego swoją zmienną możesz wstawić albo tak:
albo tak: Jest jeszcze jedna cecha języka php, która bardzo ci się spodoba. Zmienne wpisane w cudzysłowiach będą zastępowane ich wartościami. Przykład:
Jak widzisz nie ma tutaj żadnej kropki ![]() -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Kicok dzieki za zainteresowanie tematem
![]() Zam te podstawy i wiem ze mozna pisac tez w Twojej wersji tylko wydaje mi sie ze w moim przypadku zamiast echo($id) powinno byc echo $r['id'] Podobnie w zapytanie SQL zauwazam uzycie kropki:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 02:16 |