![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki xml:
i chciałbym się dobrać do niego przy pomocy JS. Tak: modif->operacje na rekordach zawartych w modif (w pętli) del->inne operacje na rekordach zawartych w del (w pętli) add->jeszcze inne operacje na rekordach zawartych w add(w pętli) próbowałem tak (gdzie obj.responseXML to XMLDocument powyższego pliku): Kod xmldoc = obj.responseXML; root = xmldoc.documentElement; modif = root.getElementsByTagName("modif"); records = modif.getElementsByTagName("record"); alert(record[0].nodeValue); ale niestety nie działa :/ Dzięki za pomoc/wskazówki/linki ![]() -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nodeValue zwraca zawartość tekstową węzła. Jeśli węzeł nie jest węzłem tekstowym nodeValue nie zwróci Ci nic.
W Twoim przypadku record jest elementem nie węzłem tekstowym. Jeśli chcesz się dobrać do tekstu zawartego w elementach, możesz na dwa sposoby albo przez:
![]() Ten post edytował mariuszn3 8.08.2006, 14:42:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wielkie dzięki
![]() Jak robie: Kod delete mapa[mapa.length-1]; gdzie mapa to tabela, to ostatni element będzie istniał i będzie maił wartość undefined :/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma czegoś takiego jak 'delete' w javascript.. aby usunąć ostatni element z tablicy robisz po prostu coś takiego:
Kod array.pull() Pod tym linkiem są wszystkie użyteczne funkcje do operacji na tablicach |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wielkie za pomoc i linka
![]() Wpisałem w google::JavaScript+usuwanie zmiennej i wszedłem na pierwszą stonę: Kod g = 17; delete g; Dlatego tak się zasugerowałem ![]() ![]() Ten post edytował TomASS 8.08.2006, 16:08:38 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
oo to nie miałem o tym operatorze pojęcia
![]() W takim razie Twój przykład powyżej jak najbardziej działa.. a 'udefined' to jest typ zmiennych nie zadeklarowanych.. wszystko czego nie ma zwróci Ci 'undefined' Ten post edytował mariuszn3 8.08.2006, 16:17:10 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Dzięki za tą podpowiedź! Proszę bardzo ![]() ![]() Cytat Nawet nie sprawdzałem tego, bo jakoś z założenia wydał mi się nie pododbny do niczego w javascript. No nie ? ![]() Cytat W takim razie Twój przykład powyżej jak najbardziej działa.. a 'udefined' to jest typ zmiennych nie zadeklarowanych.. wszystko czego nie ma zwróci Ci 'undefined' Zgadza się, ale będzie to wyglądało tak: Kod tablica[3]=undefined; ale w tablicy nadal będzie istniał ten element. Jak chcę usunąć ostatni to tablica będzie miała taką samą długość jak przed operacją delete, a nie za bardzo mi o to chodzi :/ Posłuchałem się Ciebie i użyłem array.pull(). Dzięki ! ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ale w tablicy nadal będzie istniał ten element. Jak chcę usunąć ostatni to tablica będzie miała taką samą długość jak przed operacją delete, a nie za bardzo mi o to chodzi :/ to ciekawa uwaga.. w sumie nie spodziewałbym się tego.. Też warto pamiętać, że właściwość length to nie mówi tak naprawdę o ilości elementów w tablicy. Konkretnie jest to wartość równa największemu kluczowi istniejącego elementu tablicy plus jeden. Przykładowo: Kod var tablica = new Array; tablica[345] = 'cokolwiek'; alert(tablica.length); // zwróci 346 ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:27 |