![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2006 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Ostatnio, zająłem się tworzeniem statystyk w php z wykorzystaniem dwóch baz whois a mianowicie whois.ripe.net i whois.nask.pl. Problem na jaki się natknąłem przy korzystaniu z Nask polega na tym, że jako argument należy podać nazwę domeny a nie hosta. Rozwiązałem ten defekt jednak zbyt trywialnie, odcinając wszystko do pierwszej kropki (kod poniżej), ale zdarzają się przecież bardziej porąbane nazwy hostów jak np: 64.123.blabla.jakas_domena.pl i co wtedy. Ma ktoś pomysł jak najlepiej i w miarę bezbłednie wyparsować nazwe domeny?
pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a manual to co? end" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, explode" title="Zobacz w manualu php" target="_manual
przykład z Twojej "porąbanej" domenki ![]() w ten sam sposób wyciągasz rozszerzenia plików ![]() pozdrawiam ![]() Ten post edytował Athlan 8.08.2006, 11:37:46 -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2006 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajnie, tylko ze akurat nie chciałem wyciagnąć samego pl tylko jakas_domena.pl. i chodzi mi o taki sposób ze jak sie trafi np "blabla.costam.domena.pl" czy "www.domena.pl" zawsze dostane "domena.pl".
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ahaaaa
![]() no to może tak:
aż takie trudne ? ;P pozdro ![]() --EDIT-- pisane z palca więc mogłem się machnąć, pozdro ![]() Ten post edytował Athlan 8.08.2006, 12:25:40 -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
ja chyba nie wyraznie pisze.... to miałoby byc uniwersalne
return $explode[($count - 2)].'.'.end($explode); przy przykładzie z blabla.costam.domena.pl dzieki $count-2 rzeczywiscie zwróci domene ale z www.domena.pl daje .pl ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
mi wszystko zwraca poprawnie:
- aaa.aaa.aaa.ccc.pl => ccc.pl - aaa.aaa.ccc.pl => ccc.pl - aaa.ccc.pl => ccc.pl - ccc.pl => ccc.pl no proszę, przykładzik:
blablabla czu www to to samo - obie nazwy to tak naprawdę subdomeny (było o tym -> szukaj na forum) a do stringa odnosi się to tak samo ![]() ![]() skrypt działa bez zarzutu ![]() pozdrawiam ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Zwracam honor, działa, pomyliłem zmienne w argumencie dla funkcji. Wielkie dzięki
![]() Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co z domenami typu abc.co.uk
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
@pawel_ a właśnie... słuszna uwaga, działa to na zasadzie: jeżeli końcówka jest wyjątkiem, bierzemy z kolei trzeci kawałek tablicy, może zarzuce bo mi sie i tak nudzi
![]()
pasi? jakieś pytania? jakieś żądania? pozdrawiam ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiście słuszna uwaga z Waszej strony. Ja bym dodał do tablicy jeszcze np. edu i nask $protected = array('com', 'org', 'net','edu','nask');. A tak pozatym myślałem dużo nad tym, i doszedłem jeszcze do jedengo możliwego rozwiązania ale innym sposobem, tylko problemy techniczne napotkałem po drodze.
Chciałem wykorzystać coś w stylu nslookup tzn. > set type=CNAME > fenix.wibro.agh.edu.pl Server: 127.0.0.1 Address: 127.0.0.1#53 Non-authoritative answer: *** Can't find fenix.wibro.agh.edu.pl: No answer Authoritative answers can be found from: wibro.agh.edu.pl origin = zeus.imir.agh.edu.pl mail addr = mbanas.agh.edu.pl serial = 2006071201 refresh = 86400 retry = 7200 expire = 604800 minimum = 86400 używając socket_create(AF_INET,SOCK_DGRAM,SOL_UDP); a pozniej przekazac wynik na 43 port serwera whois, ale jak widac pliki strefy też nie zawsze zwracają domene (tylko nieraz wraz z subdomenami - patrz pierwsza linia po "Authoritative answers can be found from:"). Trzeba by się bawić więc w jakieś wyłapywanie delegacji stref... chyba. ![]() także dzięki za ten kodzik po wyżej, napewno się przyda ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 01:43 |