![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam do was pytnko, czytalem na forum posty ludzi o mod_rewrite, czytalem artykul, gdzieś w jakimś zakamarku polskiej pajęczyny, ale zrozumieć jednej rzeczy nie mogę - a mianowicie, żeby przekazać zmienne do skryptu 'z pomocą' mod_rewrite, trzeba jakoś ten moduł obsługiwać w tym skrypcie ? chodzi mi mianowicie o taka sprawe, ze : http://strona.pl/index.php?action=Error404 moge zmienic z pomocą m_rwrt : na: http://strona.pl/action/Error404 ? , gdzie Error404 ma sie rozumiec jest zmienna. Pozdrawaim, Kamil. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w skrypcie nie obsługujesz modrewrite jedynie tworzysz plik .htaccess który będzie odpowiednio przekształcał nice urle na te już poprawne:
Kod RewriteEngine ON
RewriteBase / RewriteRule action/(.+) index.php?action=$1 [L] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przepraszam, a mogę wiedzieć skąd to masz ? Jakiś sensowny tutorial ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na home.pl masz fajny tutorial.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 338 Pomógł: 2 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Zend Framework, obiekt Routera. W polskim manualu ZF jest nawet dobrze opisany mechanizm routingu we frameworku.
2. Przedstawiony tu sposob chyba nie jest najlepszy. A co kiedy URL wyglada jakos tak: strona.pl/?param=value¶m2=value2&...¶mN=valueN? Lepiej zrobic rewrite tak aby doklejal request po index.php/, np: Normalnie: strona.pl/param/value Rewrite: strona.pl/index.php/param/value. Wtedy string param/value trafia do $_SERVER['PATH_INFO']; Przyklad obslugi takiego rozwiazania (klasa Router z mojego frameworka):
Adrian. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do artykułów n/t mod_rewrite polecam Google.pl.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 16:52 |