![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 23.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałam prosty skrypcik do sprawdzania wersji skryptu. Niestety coś jest nie tak.
plik wersja.txt zawiera tylko wpis: 400 Przestawiam znak > i < ale to nic nie daje. Raz albo wyświetla, że jest stara wersja, a raz że nowa ale cały czas nieprawidłowo. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Sprawdź czy to co pobrałaś z pliku faktycznie zawiera to co ma zawierać.
2. Pozbądx się białych znaków na końcach. trim() 3. Zrzutuj wartości do liczb. W końcu porównujesz liczby prawda? Więc nie potzreba dawać tego w cudzysłowiach. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2004 Skąd: Jelenia Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja readfile zwraca liczbę odczytanych bajtów z pliku. Wyczytałem z manuala ale nie wiem o co chodzi ?
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 23.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Funkcja readfile zwraca liczbę odczytanych bajtów z pliku. Wyczytałem z manuala ale nie wiem o co chodzi ? Oo, właśnie. Kurcze nie zauważyłem wcześniej. Ta funkcja czyta plik ale nie tak jak tutaj potrzeba tylko wlai do bufora. ~terreska w tej sytuacji nalezy zastosować na przykład file_get_contents() albo fopen() + fread() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2004 Skąd: Jelenia Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zakładając że wersja pliku znajduje się w pierwszej lini pliku:
EDIT: O w morde... to przez tą dzisiejszą pomoc dla ... :-) Poprostu już dzisiaj komuś odpisywałem na temat plików a tam była funcka fread ;p No ale już wsyztsko git ;-) Ten post edytował MagnuM 5.08.2006, 23:06:08 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
~MagnuM pomyliłeś fread() z file() )
fread() nie zwraca tablicy, tylko stringa ![]() Rozwiązanie:
|
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za pomoc. Już wszystko gra
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 02:15 |