![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie ten kod nie jest zbyt profesjonalny, ale po części działa więc nie obrzucajcie błotem
![]() Tak to wygląda Kod <?php $nr1 = fopen('wpis.txt', 'r'); $nr2 = fopen('wpis2.txt', 'r'); $nr3 = fopen('wpis3.txt', 'r'); $nr4 = fopen('wpis4.txt', 'r'); $nr5 = fopen('wpis5.txt', 'r'); $tresc1 = fread($nr1, filesize("wpis.txt")); $tresc2 = fread($nr2, filesize("wpis2.txt")); $tresc3 = fread($nr3, filesize("wpis3.txt")); $tresc4 = fread($nr4, filesize("wpis4.txt")); $tresc5 = fread($nr5, filesize("wpis5.txt")); // definujemy teksty $text=array( 1 => $tresc1, 2 => $tresc2, 3 => $tresc3, 4 => $tresc4, 5 => $tresc5 ); // inicjujemy generator liczb losowych srand((double) microtime() * 10000000); // sprawdzamy ilość tekstów w tablicy $ile = count($text); // losujemy liczbę $losowa = rand(1, $ile); // wyświetlamy tekst echo "<br><br><br>$text[$losowa]"; ?> Chciałbym wiedzieć jak zrobić, żeby pobrany tekst z pliku posiadał znaki zakończenia linii. Bo tak wygląda troche nieładnie ![]() I teraz druga sprawa. Chce zrobić tak, że będe pobierał linie z pliku funkcją file(). Wiem, że tworzy ona tablice i 1 element tablicy to 1 linia tekstu. Jak zrobić, żeby np. 20 linii z 10 stronowego tekstu pojawiało się przypadkowo, np. Kod 15 linia jakiś tam mój kod 23 linia 1 linia znowu mój kod itd. I żeby żadna linia się nie powtarzała? Może to głupie pytania, ale troche już szukałem i udało mi się tyle, że linie się powtarzają. Dzięki za przeczytanie i wszelką pomoc ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:33 |