![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wlasnie po przeniesieniu calej stronki z localhost na serw wyswietla sie komunikat
Kod Warning: Smarty error: problem writing temporary file 'templates_c/%%501/%%501481606/3f43db05160c3' in /engine/smarty/Smarty.class.php on line 1042
i wlasciwie nie za bardzo wiem co z tym zrobic gdy proboje w total zmienic atrybuty katalogu z 755 na 777 to : Cytat SITE chmod 777 templates_c
500 'SITE CHMOD 777 templates_c': command not understood. moze mi ktos podpowie co z tym mam zrobic -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat SITE chmod 777 templates_c
500 'SITE CHMOD 777 templates_c': command not understood. moze mi ktos podpowie co z tym mam zrobic Pewnie próbujesz zmieniać prawa via ftp, a na tym serwerze są wyłączone site-komendy. Zaloguj się tam shellowo (jeśli możesz) i popraw, a jak nie możesz to być może nie musisz zmieniać praw w ogóle. FTP u niektórych providerów na stałe ma ustawioną maskę i daje dobre prawa do uploadowanych plików. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie moge sie tam zalogowac shellowo - przynajmniej nic mi o tym nie wiadmomo ,, ja chce tylko baby mi smarty w katalogu mogl zapisywac swoje pliki wiec moze jakies konkretniejsze rozwiazanie
-------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może przy pomocy php się da?
[php:1:44b9fde046]<?php chmod("templates_c",0777); ?>[/php:1:44b9fde046] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ewentualnie usun templates_c, i stworz go skryptem php, bedzie mial ownera tego co apache (i php), wiec wtedy prawa grupy i other nie beda Cie obchodzily.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Ewentualnie usun templates_c, i stworz go skryptem php, bedzie mial ownera tego co apache (i php), wiec wtedy prawa grupy i other nie beda Cie obchodzily.
hmm [php:1:4c2d3c0d31]<?php mkdir ("templates_c", 0777); ?>[/php:1:4c2d3c0d31] to owszem tworzy sie katalog ale z atrybutami 744 cholera normalnie nie wiem co robic -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale w dokumentacji smarty pisze, że można nadać prawa 700.
Cytat Be sure the "templates_c"
directory is writable by your web server user (usually nobody). chown nobody:nobody templates_c; chmod 700 templates_c You can also chmod 777 this directory, but be aware of security issues for multi-user systems. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Cytat Ewentualnie usun templates_c, i stworz go skryptem php, bedzie mial ownera tego co apache (i php), wiec wtedy prawa grupy i other nie beda Cie obchodzily.
hmm [php:1:9713d8364f]<?php mkdir ("templates_c", 0777); ?>[/php:1:9713d8364f] to owszem tworzy sie katalog ale z atrybutami 744 cholera normalnie nie wiem co robic To wstaw przed tym mkdirem [php:1:9713d8364f]<?php umask(0); ?>[/php:1:9713d8364f] A poza tym zobacz czy takie prawa Ci nie wystarczą. Jeśli masz suexecowanego phpa to nie potrzeba Ci aż dawać uprawnień do zapisu dla wszystkich (0777). |
|
|
![]()
|
|
dobra ja juz poprostu nie wiem o co chodzi - udalosie w koncu stworzyc katalog templates_c z 0777 a
Kod Warning: Smarty error: problem writing temporary file 'templates_c/%%501/%%501481606/3f440893f32c9' in /engine/smarty/Smarty.class.php on line 1042
moze justro jak na to swiezym okiem spojze to moze mnie olsni bo juz nie mam pojcia co ten blad oznacza -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
Cytat moze justro jak na to swiezym okiem spojze to moze mnie olsni bo juz nie mam pojcia co ten blad oznacza
Hmmmm... ciekawe. A Smarty sam wgrywałeś na serwer, czy już było? Spróbuj nadać odpowiedni chmod plikowi smarty.class.php. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
spróbuj ustawić $smarty->use_sub_dirs = false;
oraz poczytaj: http://www.phpinsider.com/smarty-forum/vie...topic.php?t=272 -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Cytat spróbuj ustawić $smarty->use_sub_dirs = false;
oraz poczytaj:http://www.phpinsider.com/smarty-forum/viewtopic.php?t=272 dzieki DeyV pooglo jak cholera -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
możesz też skorzystać z funckji mojego autorstwa, która mimo ograniczeń po stronie serwera radzi sobie z tworzeniem folderów:
[php:1:17c89d1c6a]<?php require_once 'Smarty.class.php'; class SmartyE extends Smarty{ /** * This forces templates to compile every time. Useful for development * or debugging. * * @var boolean */ var $force_compile = false; #var $_dir_perms = 0777; #var $_file_perms = 0777; /** * create full directory structure * * @param string $dir */ function _create_dir_structure($dir) { if (!file_exists($dir)) { $_open_basedir_ini = ini_get('open_basedir'); if ( $_open_basedir_ini) { if ($_no_pre_dir = stristr ($dir, $_open_basedir_ini) ){ $_open_basedir_ini_count = strlen($_open_basedir_ini); $_no_pre_dir_count = strlen ($_no_pre_dir); $dir = substr($_no_pre_dir, $_open_basedir_ini_count - $_no_pre_dir_count); } } $_dir_parts = preg_split('!'.DIR_SEP.'+!', $dir, -1, PREG_SPLIT_NO_EMPTY); $_new_dir = ($dir{0} == DIR_SEP) ? DIR_SEP : ''; foreach ($_dir_parts as $_dir_part) { $_new_dir .= $_dir_part; if (!is_dir($_new_dir) and !@mkdir($_new_dir, $this->_dir_perms)) { $this->trigger_error("problem creating directory "$dir""); return false; } $_new_dir .= DIR_SEP; } } } }//class SmartyE ?>[/php:1:17c89d1c6a] wykorzystanie : $smarty = new SmartyE; -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:36 |