![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2003 Skąd: Szczecino Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I sie zaczelo zainteresowalem sie se sobie obiektowym programowaniem w php mam taki kodzik (klase autoryzacyjna) zbedne wyciahane
[php:1:2c9af6e6c2] <? //ciah class auth { //ciah function auth( $Username, $Password ) { //ciah if(TRUE) $UserObject = new User; $UserObject -> IdUser = "dupamaryna"; return $UserObject; } else { //ciah } } } $auth = new auth("andriu","andriu"); ?> ?>[/php:1:2c9af6e6c2] problem polega na tym ze nie wiem jak sie dostac do [php:1:2c9af6e6c2]$UserObject; [/php:1:2c9af6e6c2] a dokladniej zwrocic wartosc IdUser |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat problem polega na tym ze nie wiem jak sie dostac do
[php:1:1e37f83991]$UserObject; [/php:1:1e37f83991] A skąd? Z kodu na zewnątrz konstruktora? Raczej sie nie da bo to zmienna lokalna funkcji. Zadeklaruj ją w samym obiekcie: [php:1:1e37f83991]<?php var $UserObject; ?>[/php:1:1e37f83991] a potem odwołuj się normalnie jak do zmiennej wewnątrz obiektu: [php:1:1e37f83991]<?php $auth->UserObject; ?>[/php:1:1e37f83991] Poza tym nie wiem czy konstruktor może zwracać jakąkolwiek wartość lub czy to ma jakiś sens. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2003 Skąd: Szczecino Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wyjasniam czmu skad taki pomysl o to chodzi iz zalozenie bylo takie ze klasa autoryzacyjna bedzie se po zalogowaniu zwracac obiekt z danymi o tym uzytkowniku , dzieki za wyjsniania
mam rozumiec ze nie dy rydy wypluc obiektu niepowiazanego z ta moja klasa "auth" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2003 Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat no wyjasniam czmu skad taki pomysl o to chodzi iz zalozenie bylo takie ze klasa autoryzacyjna bedzie se po zalogowaniu zwracac obiekt z danymi o tym uzytkowniku , dzieki za wyjsniania
mam rozumiec ze nie dy rydy wypluc obiektu niepowiazanego z ta moja klasa "auth" IIRC, konstruktor niejawnie zwraca zawsze obiekt swojej klasy, wiec nie możesz nic więcej zwrócić. Zrób sobie metodę w tej klasie która zwraca takie informacje i wywołaj ją zaraz po stworzeniu obiektu. |
|
|
![]()
|
|
Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ławtwiej przypisać wskaźnik do obietku zmiennej klasowej ? Imho napewno bedzie to lepsze od tworzenia osobnej funkcji do zwracania takowego wskaźnika.
|
|
|
![]()
|
|
moze przykladzik przypisania wskaznika do obiektu zmiennej klasowej (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wskaznik to troche zle okreslenie, bo takowych w php nie ma, ale zapewnoe chodzilo o cos w tym stylu:
[php:1:1829a611f2] <? //ciah class auth { //ciah var $UserObject; function auth( $Username, $Password ) { //ciah if(TRUE) $this->UserObject = new User; $this->UserObject->IdUser = "dupamaryna"; } else { //ciah } } function &GetUserObj() { return $this->UserObject; } } $auth = new auth("andriu","andriu"); $user = $auth->GetUserObj(); ?> [/php:1:1829a611f2] |
|
|
![]()
|
|
dopre kurde ! bede zjuterka lookal..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 02:43 |