![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Dodaje dane w postaci formularza do bazy za pomocą kodu:
Kod <?php $tytul = $_POST['tytul']; $cat = $_POST['cat']; $pole = $_POST['pole']; $autor = $_POST['autor']; $data= date("d m Y , H:i"); // Zapisywanie $host="l*****"; $baza = "******"; $haslo="******"; $id_con = mysql_connect($host,$baza,$haslo mysql_select_db($baza) or die("Nie moge zaznaczyc bazy danych"); $a = $sql = 'INSERT INTO news (kategoria,tytul,data,autor,tresc) VALUES ( \''.$cat.'\',\''.$tytul.'\',\''.$data.'\',\''.$autor.'\',\''.$pole.'\')'; $zapytanie = $sql; mysql_query($zapytanie) or die("błąd zapytania"); mysql_close($id_con); ?> i wszystkie rekordy w bazie mają numer 1. Dlaczego tak się dzieje?? chodzi mi o to, że jak wejdę do tabeli, włącze zawartość pola kategoria to mam Rekordów | kategoria ------------------------- 1 | CSS 1 | XHTML a chciałbym aby było: Rekordów | kategoria ------------------------- 2 | CSS 1 | XHTML |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiedze zebys w tabeli miał jakis unikany idenyfiaktor typu AUTO_INCREMENT, moze warto o tym pomyśleć?
![]() Ten post edytował mdco 2.08.2006, 21:01:40 -------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 30.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sorry ale dopiero od kilku dni bawię się z bazami i nie wiem za bardzo o czym mówisz.
![]() Ten post edytował mateofi 2.08.2006, 21:06:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak.
-------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
name ID ale jaki typ?? napisałbyś mi może zapytanie tworzące taki element w tablicy "news"??
Będe wdzięczny. |
|
|
![]()
|
|
Ten post edytował mdco 2.08.2006, 21:15:47 -------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
próbuje i nic.
Jakby ktoś znalazł sekundkę czasu to proszę: czy mógłby ktoś napisać zapytanie do utworzenia tabeli news z elementami news ->id ->kategoria ->tytuł ->data ->autor ->tresc z odpowiednimi ustawieniami. bardzo proszę. Poprzyglądam się to na następny raz będe już wiedział jak rozwiązać taki problem. Pozdrowienia Mateusz Fijałek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pomysl troche. Najwazniejsza jest umiejetnosc szukania w manualu mala wskazowka create table.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
umiem utworzyć tablicę, tylko nie wiem jakie nadać jej ustawienia aby współpracowały z elementem ID
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat umiem utworzyć tablicę A post wczesniej napisales: Cytat czy mógłby ktoś napisać zapytanie do utworzenia tabeli news Czyli jednak nie umiesz ![]() Dlatego wlasnie zasugerowano ci manual: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/create-table.html I poszukaj jeszcze auto_increment. W linku co podalem masz przyklady uzycia, masz wyjasnione wszystko, nic tylko usiaść i sprobowac samemu. ps: z php to nie ma zadnego związku. przenosze -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
wiem już wszystko. Wielkie dzięki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 923 Pomógł: 9 Dołączył: 25.10.2004 Skąd: Rzeszów - studia / Warszawa - praca Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat wiem już wszystko. Wielkie dzięki Bardzo sie cieszymy ze sie tak szybko uczysz ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:59 |