![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 2 Dołączył: 30.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam problem z usuwaniem znaku końca lini (\n) spomiędzy okreslonych znaczników. Dokładniej chodzi o to że w zmiennej mam przechowywane:
Da się to jakoś zrobić? strstr nie wchodzi w drogę bo za każdym razem "jakiś bardzo długi tekst" będzie inny. Nie mam pojęcia co do tego się nada - str_replace() jest złe również, ponieważ przy takim przetwarzaniu:
$str będzie miało na końcu wartość "[znacznik](.*?)[/znacznik]"... Ten post edytował Ziels 3.08.2006, 11:38:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chodzi o samo usuwanie to trim(), rtrim(), ltrim() zależnie której potrzebujesz. Jeżeli chodzi o zamianę \n na <br> to nl2br().
Pozdrawiam -------------------- Elektrotechnika z Informatyką Techniczną. Studia w Lesznie!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 2 Dołączył: 30.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiesz - jeśli wsadzę nl2br($text); to w znaczniku też zamieni - a nie powinno.
Chyba że to ja źle zrozumiałem - gdzie to pownienem wsadzić? Poprostu - z formularza przekazuję dane przy pomocy zmiennej, i tam zamienia wszystkie /n na <br>. Mój problem to jak "pominąć" zamianę na obszarze: [wywal \n]jakiś tekst w którym ma wycinać \n[/wywal \n]. Jeśli istnieje funkcja taka jak strstr() ale zamiast argumentów liczbowych mógłbym podać początek i koniec znacznika byłoby to najlepsze rozwiązanie - ale podejrzewam że nie istnieje. Ten post edytował Ziels 3.08.2006, 09:29:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 24.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli nie wiesz co będzie w ciągu $text czyli zakładam że nie wiesz też ile razy pojawi się [znacznik]. Proponuję więc takie rozwiązanie (łopatologiczne):
Sprawdziłem na przykładowym ciągu i działa jeżeli dobrze zrozumiałem o co chodzi ![]() Pozdrawiam -------------------- Elektrotechnika z Informatyką Techniczną. Studia w Lesznie!
|
|
|
![]()
|
|
Jeżeli nie wiesz co będzie w ciągu $text czyli zakładam że nie wiesz też ile razy pojawi się [znacznik]. Proponuję więc takie rozwiązanie (łopatologiczne):
Sprawdziłem na przykładowym ciągu i działa jeżeli dobrze zrozumiałem o co chodzi ![]() Pozdrawiam Działa prawie dobrze ![]() Tu masz przykład - znaczniki po przejechaniu twoim kodem są zamieniane na <ul></ul> |
|
|
![]()
|
|
No tak bo użyłem funkcji trim() a ona ucina tylko z końca i początku
![]() Zamień tę funkcję ( trim() ) na coś innego co usunie "\n" np.
Pozdrawiam -------------------- Elektrotechnika z Informatyką Techniczną. Studia w Lesznie!
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki ogromne - jesteś wielki
![]() Jeszcze ostatnia kwestia - czy da się pobrać w php ze zmiennej linię zawierającą jakiś ciąg znaków? |
|
|
![]()
|
|
Jeszcze ostatnia kwestia - czy da się pobrać w php ze zmiennej linię zawierającą jakiś ciąg znaków? Podaj jakiś przykład żeby nie było nieporozumień ![]() -------------------- Elektrotechnika z Informatyką Techniczną. Studia w Lesznie!
|
|
|
![]()
|
|
Przykładem będzie w pół przetworzony formularz - z <br> a bez reszty : )
"]code]" celowo - [code] forum zamieniało na swoje : P EDIT: Temat może być do kasacji - poradziłem sobie dodając (\n\[|\[) na początku wyrażenia w preg_replace Ten post edytował Ziels 3.08.2006, 15:01:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.07.2025 - 10:08 |