![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien problem z sesją w sęsie że gdy np. loguje się z jednej strony która ma np w skrypcie panelu admina
a ma hasło np 123/123 a druga strona ma taką samą sesję tylko hasło 1/1 to gdy na jednej się zaloguje to na drugą mogę wejść bez logowania ![]() (Niewiem czy na innym hoscie też tak jest)
I jak zrobić aby pole było konfiguralne przez config.php? Fragment logowania:
@Edit Why niema odpowiedzi? to takie trudne ![]() Dziękuję, Babcia@Stefa Ten post edytował Babcia@Stefa 2.08.2006, 19:21:01 -------------------- Środowisko testowe (desktop) - Gedit, lighttpd, sftp, rsync, xfce4-terminal, chromium, firefox4 | System: Gentoo ~x86
O'Neill - serwer WWW @ lighttpd, links, nano, rsyncd, sftpd | System: Debian ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 7.05.2004 Skąd: Jelenia Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma odpowiedzi, ponieważ pytanie jest ciężko sformułowane. Np. w ogóle nie wiem o co chodzi w pierwszej części postu. Mogę się tylko domyślać.
Powodem może być to, że nie przekazujesz SESSION_ID w url, czy przez ciastko, czy jakkolwiek inaczej. Poszukaj na forum jak wykonać prawidłowe uwierzytelnianie. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 1 Dołączył: 25.02.2006 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Racja, ciężko jest zrozumieć o co chodzi, aczkolwiek postaram się odpowiedzieć, bazując na moich spekulacjach
![]() 1. Zacznę od pierwszej kwestii, czyli ogólnie o sesji/sesjach... Gdy użytkownik wywoła stronę na której uruchamiany jest mechanizm sesji, to tworzona jest unikalna (jedna) sesja, gdzie można zapisywać dane i owa sesja jest dostępna w obrębie serwera/serwisu (chyba trochę wyolbrzymiłem tak pisząc). Wracając teraz do Twojego problemu, to jeśli użytkownik zaloguje się na jednej stronie i przejdzie na inną - na przykład tworzony przez Ciebie panel administracyjny - to również będzie miał do niej dostęp, ponieważ zakładam, że mechanizm weryfikacji użytkownika jest taki sam, czyli sprawdzenie wyłącznie czy istnieje $_SESSION['auth_username']. Rozwiązaniem tego problemu może być napisanie "kodu", który będzie odpowiedzialny za sprawdzanie uprawnień do strony i wówczas jeden użytkownik będzie mogł wejść na jedną i drugą stronę, a inny user wyłącznie na jedną ![]() Przykład (koncept):
2. Aby jakakolwiek zmienna należąca do sesji (w tym owy przykład z $_SESSION['auth_username']) była konfiguralna z pliku config.php musisz najpierw uruchomić system sesji (session_start()) i dopiero po tym zincludować plik konfiguracyjny, który będzie miał już zapewniony dostęp do sesji. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. A może on po prostu ma sesje o tym samym identyfikatorze?
2. Może miej swoje haslo w pliku config.php i includuj je, po czym sprawdzaj : if($_SESSION['IDENTYFIKATOR'] == $configPass) gdzie $configPass to hasło z konfigu pozdrawiam ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Diękuję za odpowiedź, myślę że odpowiedź z przed ostatniego i ostatniego postu będzie poprawnie działać
![]() @Athlan Ale to hasło to nazwa sesji? @edit Coś niedziała tak :/ Ten post edytował Babcia@Stefa 3.08.2006, 18:37:11 -------------------- Środowisko testowe (desktop) - Gedit, lighttpd, sftp, rsync, xfce4-terminal, chromium, firefox4 | System: Gentoo ~x86
O'Neill - serwer WWW @ lighttpd, links, nano, rsyncd, sftpd | System: Debian ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 1 Dołączył: 25.02.2006 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś niedziała tak :/ To znaczy? ![]() PS Podczas debugowania skryptu warto na początku owego skryptu załączyć inny tryb wyświetlania błędów, czyli error_reporting
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat @Athlan Ale to hasło to nazwa sesji? @Babcia@Stefa - nie... to jej wartość, np: $_SESSION['haselko'] = 'TOKIO HOTEL'; btw: sory że wzomniałem o tym zespole ale mam zamółe i nic lepszego nie umiemlem wymyśleć ![]() pozdro ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:22 |