![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam prostą baze w php&mysql każdy dodawany rekord ma swoj ID teraz chciałby np jeden ID lub więcej ID wydrukowac?
np: Wpisz numer(y) ID które mam wydrukować : .......... *** DRUKUJ *** Jak się domyślam można skrypt w javie zastosować ale jak to wszystko połączyć?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to patrzysz jakie id zostalo wklepane i dajesz zapytanie sql
[sql:1:a35aaebcd8]select * from tabela where id=$id_z_forma [/sql:1:a35aaebcd8] no a potem dajesz jakas funkcje do drukowania. przynajmniej mi sie tak wydaje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jesli chcesz podawac kilka numerow ID, wybierz cos, czym je bedziesz oddzielal. Zalozmy, ze wybrales ";" (srednik).
Kod <form action=skrypt.php method=post>
Wpisz numer(y) ID: <input type=text name=numeryID> <input type=submit value="Drukuj"> </form> [php:1:c067ec8d38] <?php // Jesli wyslano formularz, to trzeba wybrac poszczegolne numery ID, np. tak: $linia = explode(";", $_POST[numeryID]); // Teraz po kolei wybierasz newsy czy co tam potrzebujesz, kolejno dla kazdego ID for( $i=0; $i<count($linia); $i++ ) { $res = mysql_fetch_row(mysql_query("SELECT * FROM tabela WHERE id=$linia[$i]")); // Bedzie kolejno wyswietlac na stronie dane z przypisanego ID z tabeli echo $res[0]; } ?>[/php:1:c067ec8d38] I zeby wydrukowac, na koniec w kodzie strony dodajesz: Kod <script LANGUAGE="JavaScript">print();</SCRIPT>
Powinno dzialac, byc moze nie do konca o to Ci chodzilo, ale schemat masz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) W taki mniej wiecej sposob ja to mam rozwiazane u siebie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 1.05.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzieki, zaraz sprawdze jak to chodzi.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:b1aae3990b]
$res = mysql_fetch_row(mysql_query("SELECT * FROM tabela WHERE id=$linia[$i]")); [/php:1:b1aae3990b] Oj wydaje mi sie, ze znacznie wydajniej bedzie uzyc operatora IN z MySQL'a, czyli ID podajesz z przecinkami i potem: [sql:1:b1aae3990b] SELECT * FORM tabela WHERE id IN ({$zmienna_z_formularza});[/sql:1:b1aae3990b] Wypadaloby jednak przed wykonaniem zapytania sprawdzic, czy string napewno zawiera tylko liczby oddzielone przecinkami, zeby uniknac wrazliwosci na SQL Injection. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:11 |