![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałbym uzyskać samą nazwę pliku ze zmiennej predefinowanej $_SERVER['PHP_SELF']. Efeketem jej użycia jest wyświetlenie coś podobnego do poniższego przykładu: /folder/plik.php lub /strona/folder/plik.php lub /plik.php Chciałbym uniwersalną funkcję, która z tych trzech różnych propozycji wyświetli mi samą nazwę plik. Z pewnością trzeba będzie użyć funkcji preg_match" title="Zobacz w manualu php" target="_manual, lecz nie wiem jak stworzyć wyrażenie regualrne. Po prostu nie mogę się tego nauczyć. Może mi ktoś podać gotowe rozwiązanie? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 712 Pomógł: 23 Dołączył: 27.10.2003 Skąd: z kontowni Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
explode'uj to po / i pobierz ostatni element tablicy.
-------------------- "Coś się kończy, coś się zaczyna." Andrzej Sapkowski
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z funkcją explode" title="Zobacz w manualu php" target="_manual nie będzie problemu, ale jak sprawdzić ile elementów tablicy zostało utworzonych i jak pobrać ostatni z nich?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 1 Dołączył: 19.02.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A w jaki sposob sie sprawdza liczbe elementow tablicy.... hmmm, nie wiem, moze w manualu piszą:
http://pl.php.net/manual/pl/ref.array.php ale niechce mi sie szukac, moze ty sprobuj ![]() edit: sposob Skobi tez jest fajny. ale i on sie znajduje w linku co podalem ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem coś takiego, ale użycie end()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual chyba jest lepsze. ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w sumie end działa jak:
zamiasty pisać tyle kodu, możesz użyć end ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
Eh
![]() Po 1 powinienes popatrzec na parse_url" title="Zobacz w manualu php" target="_manual() i pokrewne basename" title="Zobacz w manualu php" target="_manual() <- parse_str" title="Zobacz w manualu php" target="_manual() pathinfo" title="Zobacz w manualu php" target="_manual() Jak już sam chcesz pisac to da sie to zrobic tak..
Rozowazanie nie jest uniwersalne poniewaz moze tam byc / lub \ (trzeba preg_split uzyc...) bądz też funkcji stworzonej do tego basename" title="Zobacz w manualu php" target="_manual() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 18:48 |