![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 4 Dołączył: 2.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cała strona opiera się o Smarty.
mam np. index.php, któy wywołuje index.tpl w którym to są dwie zmienne {$menu} // wyświetla MENU {$strona} // wyświetla STRONY a index.php jest taki
muszę wywietlić w zmiennej strony inną strone tj. aktualności.php. Tylko że w niej są kolejne zmienne i chyba tutaj jest problem dlaczego nie chce mi to działać. oto błąd Warning: Smarty error: unable to read resource: "aktualnosci.php" in c:\usr\krasnal\www\aktualnosci\system\smarty\Smarty.class.php on line 1095 próbowałem też zamist aktualnosci.php dać odnosnik do aktualnosci.tpl ale chyba musze najpierw wywolac skrypt php ktory uzupelni dane. Jak to zrobić ![]() z góry thx ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wpisz poprawna sciezke do tego pliku i bedzie dzialac
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 4 Dołączył: 2.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dałem link bezpośdreni i poszło
tylko jak to potem naprawić bo tak zostań nie może ![]() Jak wpisałem odnośnik do tpl to grało wszystko grało ale nie wstawiało mi danych. jak wpisałem do php to jest taki błąd Fatal error: Smarty error: [in C:\usr\krasnal\www\aktualnosci\aktualnosci.php line 19]: syntax error: unrecognized tag: $smarty->assign('aktualnosci', $db->rekordy); (Smarty_Compiler.class.php, line 436) in c:\usr\krasnal\www\aktualnosci\system\smarty\Smarty.class.php on line 1095 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aaa
nie mozesz fetchowac pliku php fetch mozesz uzyc tylko do szablonow moze zrobi tak ze w pliku aktualnosci zrob funkcje pokaz() i wtedy assign('aktualnosci, pokaz()); cos w tym stylu kombinuj -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
i teraz mi wyświetla kod php zamiast TPL template_dir = $_home_path."style/"; $smarty->compile_dir = $_home_path.'system/templates/templates_c/'; $smarty->config_dir = $_home_path.'system/templates/configs/'; $smarty->cache_dir = $_home_path.'system/templates/cache/'; // $smarty->compile_check = true; // $smarty->debugging = true; // $smarty->assign("option_selected", "NE"); function pokaz() } $smarty->assign('aktualnosci', pokaz()); $smarty->display('aktualnosci.tpl'); ?> a może da się to zrobić jakąś inną metodą, bo przecież jakoś ludziie robią strony w Smarty |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował NuLL 1.08.2006, 03:38:41 -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie łatwiej by ci było (a na pewno bardziej profesjonalnie), pisać sobie pluginy smarty, a potem dołączać je do szablonu. Bardzo przyjemnie i wydajnie się tak pracuje...
|
|
|
![]()
|
|
NuLL Twoja medtoda nie działa.
W takiej formie jak napisałeś nic nie zmienia. Jak wsadziłem to w zmienną to napisało że odwołoanie do nieznanej funckji. nazihipi mógłbyś napisać coś więcej bo nie bardzo Cie rozumiem. jakiś przykład . byłbym wdzięczny |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Tak na szybko. Poniższe rozwiązanie ma przybliżyć jeden z wielu sposobów wykorzystania pakietu SMARTY na prostym przykładzie, tak więc można mieć wątpliwości co do idei OOP tam przedstawionego, ale nie o to teraz chodzi....
![]() config.inc.php
class.Smarty.php
smarty_plugins/function.home.php (nazewnictwo: function.twoja_nazwa.php)
templates/home.tpl
index.php
Takie rozwiązanie pozwala na bardzo proste dodawanie kolejnych modułów, ścisłe segregowania zadań dla każdej części aplikacji etc. Mam nadzieję że się przyda... Ten post edytował nazihipi 2.08.2006, 17:59:59 |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem wszystko jak napisałes zmienijąc oczywiście niektóre stałe i niestety.
Fatal error: Call to undefined method Application::Smarty() in c:\usr\krasnal\www\aktualnosci\klasy\class.Smarty.php on line 23 Jeszcze z index.php usunąłem tę linie
bo nie mam takiego pliku Pozatym chyba nie o to chodziło bo nie widze tu wywołania szablonu w szablonie Ten post edytował BugsBunny 12.08.2006, 22:12:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 422 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2005 Skąd: Wałbrzych Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Postura wielka i morda wredna, jestem Balon, kozak z osiedla !
bzdury.pl - Królestwo rozrywki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 92 Pomógł: 15 Dołączył: 21.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedno z rozwiazań
chyba że się mylę ![]() Ten post edytował heaven 21.10.2006, 08:20:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 12:55 |