![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-początkujący- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam. Mam do Was kolejne pytanko, związane z moim poprzednim postem.
Stworzyłem baze, tabele news:
mdco juz upomniał mnei aby do daty uzywac specjalnie do tego celu przeznaczonych typów danych, ale to nie o to chciałem zapytac. Po pierwsze - chciałem się dowiedzieć jak sprawdzić ile razy nasza wiadomość była czytana ? ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Po drugie jak zrobić aby można było rozwinąć temat? tzn chodzi mi o opcje "czytaj więcej" jeżeli wiadomość jest dłuższa i nie ma sensu umieszczać jej całej na głównej stronie... Aby była możliwość pokazania opcji więcej powinienem chyba zmienić układ tabeli na: -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
tylko teraz jakie dać zapytanie? aby pokazała się opcja więcej?
![]() ![]() ![]() ![]() i jakie dać zapytanie aby po kliknięciu w link ( lub przycisk ), dla przykładu "czytaj więcej" aby rozwinęła nam się ta konkretna wiadomość ![]() z góry dziekuje za wszelką pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 15 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przekazywac w linku parametr plik.php?view=full albo plik.php?view=intro w zaleznosci od parametru pokazywac tylko intro jak dotychczas albo:
!='' jest zdecydowanie poprawniejsze od >'' w wypadku tekstu ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ad 1.
pewnie kazda wiadomość ma swoje id przekazywane w parametrze . wiec jak przelgadasz jakas wiadomosc i dajesz pewnie jakiegos selecta daj tez update a w strukturze tabeli dasz kolumne counter i ta kolumne uploadujesz dodajac wartosc wyzej np
ad 2. policz znaki w polu tresc w baze danych uzyj funkcji strlen" title="Zobacz w manualu php" target="_manual jezeli liczba newsa jest wieksza nisz np 500 znaków to pokaz link czytaj wiecej jezeli nie to nie . |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
warunek wygląda tak
oczywiście przewiduje, że masz już pobrane $tresc_rozwinieta z bazy danych odnośnie licznika liczysz (masło maślane) pewnie na gotowca wiec go podam (sam jestem początkujący i bym tak chciał ![]()
powinno działać, pisane z palca wiem, że można krócej i szybciej ale ja robie tak jak wyżej i działa ![]() ![]() Ten post edytował Lee 31.07.2006, 19:51:44 -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
-początkujący- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki sliczne
![]() ![]() ładnie pokazuje jezeli jest wiecej znakow itd. Tylko teraz ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zrob sobie nowy plik np pages.php
a w nim
kolega wyzej zrobil blad i jest zle empty tzn czy jest puste a nie ma sprawdzac czy jest puste ale czy jest wystarczajaca dlugie.... link Ten post edytował acztery 31.07.2006, 20:14:23 |
|
|
-Gość_poczatkujacy_*- |
![]()
|
Goście ![]() |
p.s. jakiego typu dac pole czytan ? char? czy moze byc text ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2006 Skąd: Chojnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czytań to raczej będą same liczby więc proponuje int
![]() -------------------- Nie pomagam w sprawach php na GG i PW od tego jest forum! |
|
|
-Gość_poczatkujacy_*- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
No to teraz chcialbym podziękować
![]() ![]() ![]() ![]() pozdrowka |
|
|
![]() ![]() |
![]() |