![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2006 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
szukam informacji na temat ON DELETE CASCADE, i nie moge znalesc :/ potrzebuje usunac rekord z tabeli A , oraz wszystkie inne rekordy powiazane z nim w innych tabelach, znajduje tylko cascadowe usuwanie tabel , ale nie o to mi chodzi -------------------- Projektowanie stron internetowych
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 155 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozwiazanie 1:
do wszystkich tabeli, z ktorych chcesz aby automatycznie byly kasowane rekordy dodajesz klucz obcy
i kasowanie bedzie nastepowalo automatycznie (postgres sie tym zajmie) (zwroc uwage ze aby to zadzialalo pole nazwa_pola_w_A musi byc UNIQUE aby to ustawic jezeli nie jest nalezy: ) rozwiazanie 2: jezeli z jakichs powodow nie mozna ustawic kluczy pozostaje napisac funkcje kasujaca samemu i ustawic triggera * piszemy funkcje, ktora sprawdzi czy w zbiorze tabel {x1..xn} wystepuje wartosc OLD.nazwa_elementu_laczacego i jezeli tak to wykonywany jest DELETE z warunkiem na te element * tworzymy triggera
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2006 Skąd: Czeladź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej
dzieki za odpowiedzi, myslalem ze jakos sie wywoluje on delete cascade, nie sadzilem ze w tabeli sie umieszcza to. Kiedy sie zorientowalem wszystko poszlo tak jak trzeba, znajomego sie pytalem i mnie zmylil poprostu i jak czytalem to sie pogubilem, dzieki za pomoc -------------------- Projektowanie stron internetowych
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 06:56 |