![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam mały problem. Przed właściwym pobraniem z bazy danych, najpierw sprawdzałem czy są jakieś rekordy w następujący sposób:
Doszedłem do wniosku, że wzrośnie szybkość wykonywania skryptu jeśli od razu pobiorę interesujące wiersze i sprawdzę czy wynik jest większy > 0.
Z tym że w pętli jest jeden rekord mniej, bo już jeden pobrałem, żeby sprawdzić czy zapytanie zwróciło wynik (tym samym czy są szukane dane w bazie). PYTANIE: Czy jest jakaś funkcja podobna do reset(), którą można zastosować w tym przypadku? reset(mysql_fetch_row($result)); generuje warninga.. -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz wykonać ponowne zapytanie albo pobierz rekordy i dołącz do tablicy ten pierwszy. Można to zrobić na kilka sposobów, np:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 3.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Imo nie potrzebnie sprawdzasz liczbe rekordów. Potem masz while, który je wyświetli jeśli będą. Jeśli nie będzie to nie wyświetli.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Imo nie potrzebnie sprawdzasz liczbe rekordów. Potem masz while, który je wyświetli jeśli będą. Jeśli nie będzie to nie wyświetli. Chcę zrobić tak, że jeśli są rekordy to je wyświetlamy. Jeśli nie to wypluwamy komunikat, że nie znaleziono rekordów. Problem rozwiązałem poprzez usunięcie zapytania
a dodanie czegoś takiego:
--------- Do wyświetlania rekordów używam
Czy można pobierać rekordy ale nie za pomocą while tylko odrazu foreach? While jest strasznie wolny przy pobieraniu np 60 pozycji i jeszcze obróbce (bo w pętli każdy wiersz jeszcze przygotowje do wyśiwetlenia - wstawiam w divy z różnymi stylami). -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 262 Pomógł: 21 Dołączył: 3.05.2004 Skąd: Sopot, Krakow, W-wa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Foreachem moglbys - ale wynik musialbys napierw przerzucic do tablicy albo stworzyc iterator przedstawiajacy obiekt wyniku zapytania
![]() -------------------- Javascript, Coffeescript, Node.js, Mongo, CouchDb, chmury, workery & inne bajery - zycie jest zbyt krotkie aby miec nudna prace :)
|
|
|
![]()
|
|
Foreachem moglbys - ale wynik musialbys napierw przerzucic do tablicy Odpada. Dwa razy robię to samo, żeby przelecieć foreach. albo stworzyc iterator przedstawiajacy obiekt wyniku zapytania ![]() To jakiś wzorzec? -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Można prosić prosty przykład interatora? -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można prosić prosty przykład interatora?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 04:23 |