![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki prosty skrypt w javascript oparty na div wszystko dział w nim ok ale mam problem z walidacją W3C czy kto może mi pomóc w tym aby to naprawić tak aby pomyślnie przechodził walidację ?
Siedzę już na tym prawie cały dzień ograniczyłem do 8 błędów i klapa.
-------------------- Apache/2.2.0 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.0 OpenSSL/0.9.8a mod_autoindex_color php/5.1.2Perl 5.8.6 Mysql 5.0.20 API
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no rzeczywiscie ten kod to klapa
wg jakich standardow to pisales? HTML w wersji 4.0 jest juz przestarzaly, moze pora nauczyc sie XHTML 1.0 ? -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2005 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc dziekuje za odpowiedż no masz rację. Czasami używam FrontPage 2003 do takich zeczy wiem ze on sporo zęczy knoci, czy mógłbyś mi pomóc w tej sprawie wiesz nie musisz zmieniać za mnie bo to nie o to chodzi tylko podpowiedź mi jakie błędy popełniam i czego mam sie wystrzegać . Ewentualnie jeśli lukniesz ten kod na w3c to powiedz mi jak mam rozumieć naprawe tych złych tagów bo tu to juz ile moglem to zrobilem i teraz stoje w miejscu. Z góry dziekuje ci bardzo za odpowiedź.
I już czegoś sie nauczyłem... Mam rozumieć że nagłówek powinein być tak skonstruaowany ? Ten post edytował remiq26 29.07.2006, 18:22:15 -------------------- Apache/2.2.0 (Win32) DAV/2 mod_ssl/2.2.0 OpenSSL/0.9.8a mod_autoindex_color php/5.1.2Perl 5.8.6 Mysql 5.0.20 API
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2006 Skąd: okolice Elbląga Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj remiq26.
Cytat Ten nagłówek jest prawie poprawny, tyle, że kodowanie ustaw na iso-8859-2 (Środkowoeuropejskie). Jeżeli chodzi o walidacje strony, to proponuje zainstalować wtyczkę do Firefoxa o nazwie Walidator HTML (wersja wtyczki: PL). Jest to małe ale jakże wielkie narzędzie dla webmastera. Wtyczka to sprawdza poprawność kodu strony. Na mojej stronce po odpaleniu miałem 0 błedów krytycznych i ok 30 ostrzeżeń...w tej chwili nie mam ani jednego. Oto adres do rozszeżenia: http://mozillapl.org/katalogi_i_bazy/baza_.../walidator_html A zamiast FrontPage proponuje zainstalować Macromedia Dreamweaver 8. Pozdrawiam. Ten post edytował kacperix 31.07.2006, 08:47:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 27.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no rzeczywiscie ten kod to klapa wg jakich standardow to pisales? HTML w wersji 4.0 jest juz przestarzaly, moze pora nauczyc sie XHTML 1.0 ? Pewnie, że warto się przestawić już na xhtml. Z tym, żeby to był 100% xhtml, a nie otabelkowany html 4.01. W xhtml-u strict dopuszcza się użycia mime text/html - lecz założenie samego standardu mówi, żeby osiagnąc czysty, w pełni semantyczny kod xhtml musi on mieć typ mime: application/xhtml+xml. A niestety żeby osiągnąć coś takiego trzeba w pełni wiedzieć co z czym się je i w pełni rozumieć html 4.01. Więc proponuje zostawic html 4.01 strict niż używać xhtml w wersji transitional. @remiq26: Masz ten kod pod jakims linkiem, aby mozna było samemu go zwalidować? Bo tak na oko to brakuje: DOCTYPE, cudzysłowów, jednostek przy róznych wartościach. -------------------- Ptaszor
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2003 Skąd: Giżycko / Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A zamiast FrontPage proponuje zainstalować Macromedia Dreamweaver 8. Do pobrania ze strony producenta, i wystarczy tylko mały serial i bedzie działał. OT: Chyba moderator jeszcze tego nie zauważył... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. ~kacperix na tym forum nie tolerujemy złodziei ani zachęcania do kradzieży, nastepnym razem dostaniesz ostrzeżenie. Pamiętaj o tym.
2. ~Denver ciesze się że czuwasz, ale ... (Prawa i obowiązki użytkowników) ... Cytat j. Użytkownicy mają prawo a nawet obowiązek powiadamiać moderatorów o łamaniu regulaminu czy innych nieprawidłowościach. Służy do tego przycisk RAPORTUJ, znajdujący się przy każdym poście. (...). 3. ~remiq26 Prosze poprawić tytuł wątku. Nie jest zgodny z zasadami panującymi na forum Przedszkole |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 21:31 |