![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może temat niewiele mowi ale zaraz opisze
![]() Posiadam następującą tabele: - ID (int 11) - text (text) - type (enum: 1, 2, 3, 4) i takie dane: Kod | ID | text | type | | 1 | aaa | 1 | 2 | bbb | 1 | 4 | ccc | 2 | 5 | ddd | 1 | 10 | eee | 4 i teraz przy wybieraniu pewnego elementu wg warunku: WHERE id = 2 AND type = 1 chciałbym otrzymać przyciski NEXT, PREVIOUS, ale o id: PREV = 1, NEXT = 4. Chyba kazdy jaży ocb ? Generalnie zapytanie ma sprawdzac najbliższy poprzedni ID ze swojego typu i najbliższy następny ID ze swojego typu, czyli w tym przypadku, następny = 1, poprzedni = 4 Pozdro ![]() Ten post edytował Athlan 28.07.2006, 13:32:24 -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
użyj do tego union oraz waruków <, > i LIMIT
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fajnie... ale jak
![]() wytłumacz swoją ideeę ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 426 Pomógł: 1 Dołączył: 2.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
warunkami najdziesz mniejsze id i wieksze. przykad:
UNION SELECT id WHERE id > $id LIMIT 1 i juz masz większe o 1 ![]() |
|
|
![]()
|
|
No zakladamy że zrobilem
![]() następny:
poprzedni:
aktualny:
i teraz jak połączyć te zapytania w jedo używając UNION bo jakoś tego nie czaje? EDIT -- Okay mam:
Ten post edytował Athlan 28.07.2006, 11:19:55 -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ja tylko przeniose bo z php ma to malo wspolnego
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Czesc...
mam sobie 2 zapytania:
wywołane osobno działają jak należy ale jak je połącze w ten sposób:
to niestety zwraca się tylko 1 zapytanie... próbowałem równiez UNION ALL co robię źle ? pozdrawiam ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No i zagladamy do manuala i....
....i wszystko jasne ![]() http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/union.html
a teraz? ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
a dziala
![]() ale zastanawia mnie jedna rzecz... dlaczego dzialal moj przyklad z postu #5 po edycji bez nawiasow... zrobilem moje zapytanie analogicznie do tamtego ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]()
|
|
Tylko, ze w tamtym przykladzie nie miales na koncu limit. Ostatni limit bez nawiasow ogranicza cale zapytanie
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
dzieki wielkie za wytłumaczenie... sam bym do tego nie doszedł
![]() pozdrawiam Nospor ![]() -------------------- Portfolio: Vgroup.pl | athlan.pl | Test.php.pl - sprawdź się z wiedzy o PHP i ułóż własne pytania!
Pomogłem? Kliknij |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:34 |