![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jednym z artykułów http://www.webinside.pl/php/artykuly/197 przeczytać można, że nie zaleca się stosowania tej tablicy. Co o tym myślicie?
Przecież zamiast
można użyć:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Prawda jest taka ze sie nie zaleca jej używania i mają rację. Chyba ze programista robi to zupełnie świadomie i ma w tym swój cel (a zdarzają sie takie sytuacje).
Jednak gdy wiesz, ze pewne dane mają iść postem, to uzywasz $_POST. Gdy inne maja isc w url, to uzywasz $_GET. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie winno stosować się REQUESTa gdyż ten przechwytuje wszystkie dane o określonej nazwie - tak więc gdy wysłane zostaną równocześnie np. $_FILES i $_POST o takich samych nazwach powstanie konflikt.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, ale ja zmieniam nazwy zmiennych dla różnych skryptów, konflikt nie powstanie. A takie rozwi±zanie zaoszczędza czas i skraca kod, bo w skrypcie muszę sprawdzać czy dane zostały przesłane $_POST czy $_get. Zwi±zane jest to z tym, że z formularza (np. szukaj w bazie czegoś) dane przesyłane są POSTem ale użytkownik wracając z wyników przesyła GET. Czy oprócz konfliktu zmiennych są jakieś inne niebezpieczeństwa?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Gdzie widzisz problem? W tym, że masz ścisły podział na GET i POST? To jest złe? Niewygodne? Oj. Jest dokładnie odwrotnie. Jeśli używasz GET i POST, to zawsze wiesz, gdzie ewentualnie szukać problemów. REQUEST już tego nie gwarantuje. Uzywanie go raczej zaciemnia kod i kiedyś może sie nieprzyjemnie odbić.
REQUEST jest tak somo bezpieczne jak POST i GET. Pozdrawiam. Ten post edytował Cysiaczek 28.07.2006, 13:31:24 |
|
|
![]()
|
|
Gdzie widzisz problem? W tym, że masz ścisły podział na GET i POST? To jest złe? Niewygodne? Ja tego nie powiedziałem. Tylko w moim przypadku użycie REQUEST skraca kod i jednocześnie czas wykonywania. Tu ułamek, tak ułamek sekundy i się zbiera. Poprostu tak jak podałem w kodzie (dotychczasowy kod) muszę sprawdzać GET i POST a tak mam po kłpocie. REQUEST jest tak somo bezpieczne jak POST i GET. dziękuje. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli ten rok, miesiąc i dzień przesyłasz do skryptu przez pasek adresu, to nie musisz sprawdzać $_POST.
Jeśli ten rok, miesiąc i dzień przesyłasz do skryptu za pomocą jakiegoś formularza, to nie musisz sprawdzać $_GET Jeśli chcesz, żeby dało się ten rok, miesiąc i dzień wysłać zarówno przy pomocy formularza jak i przy pomocy paska adresu, to możesz używać $_REQUEST, albo zainteresować się takimi konstrukcjami:
Ten post edytował Kicok 28.07.2006, 16:04:36 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 22:40 |